Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Nærmere 40 isbreer på Svalbard har etter mange års hvile gått ut av "søvnstadiet" sitt og rykker nå frem i full fart. Glasiologene kaller fenomenet "surge".


530x299 BreeneSvalbards landskap domineres av isbreer. Nå har en rekke av dem begynt å rykke raskt fremover. På bildet ser vi isbreer som kalver i Van Keulenfjorden. Foto: E. Næss, SAS (september 2009)

- Stol ikke på «trygge» isbreer.

Det er budskapet og tittelen på kronikkinnlegget i Svalbardposten skrevet av Jack Kohler og Geir Moholdt (Norsk Polarinstitutt), Ward van Pelt (Uppsala Universitet) og Adrian Luckman (Swansea University).

Kronikkforfatterne skriver at 2020 var et unikt år for Svalbards isbreer. En vinter med lite snø i kombinasjon med en rekordvarm sommer, resulterte i en negativ massebalanse – isbreene tapte masse og trakk seg tilbake.

Men ikke alle breene trakk seg tilbake. Satellittbilder viser at nærmere 40 breer nå er i en fase kjent som «surge», og ytterligere 11 breer viser tegn på aktivering.

Surgebreer skiller seg fra vanlige isbreer ved å ha perioder med særdeles raske fremstøt. Når de befinner seg i surgefasen, kan hastighetene nå 125 meter per dag (!). Deretter følger en ny hvilefase.

Når Svalbards isbreer går til ro, kan de «sove» svært lenge. Hvilestadiet varer vanligvis 100 år, men kan variere fra 30 til 500 år. Surgestadiet kan også pågå i mange år på Svalbard.

Les mer om hvorfor isbreer surger her

Ifølge kronikkforfatterne innebærer de nye satelittobservasjonene at isbreer som mange i en mannsalder har ansett som trygge og rolige, nå kan oppføre seg annerledes. Nye sprekker kan dukke opp, og enkelte av breene befinner seg ved ruter som brukes eller har blitt brukt til skuterturer.

På fastlandet rykket mange vestnorske isbreer fram på 1990-tallet. Hastighetene var opptil 50 - 80 meter per år.

Les mer om surgebreer her: Isens svar på Formel 1

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: