Tirsdag 30.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Reykjaneshalvøya buldrer og rister. Vulkansk aktivitet i undergrunnen har så langt resultert i mer enn 35 000 jordskjelv på Island.


530x336 GrindavikMange av skjelvene har episenter nær tettstedet Grindavik sør på Reykjaneshalvøya. Foto: By Vincent van Zeijst - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15274038

I 800 år har beboerne på Reykjaneshalvøya sørvest på Island fått leve i fred og ro. Men for 15 måneder siden begynte skjelvene å opptre mer hyppig.

Det som startet som murring, har resultert i over 35 000 registrerte jordskjelv (per 12. mars). Ved tidligere anledninger har man sett liknende økning i aktivitet i forkant av et vulkansk utbrudd, skriver NORSAR.

LES OGSÅ: Jordskjelvaktivitet kan ende med lavautbrudd (geo365.no)

NORSAR har god oversikt over rystelsene som for tiden preger Island. De leder nemlig det EU-finansierte forskning- og innovasjonsprosjektet TURNKey som skal utvikle systemer for varsling og beredskap i forbindelse med jordskjelv.

- Per i dag har ikke Europa et fullgodt, integrert system som kan oppdage skjelv under utvikling og iverksette tiltak som for eksempel inkluderer varsling av befolkningen og nødetater, har Anne Strømmen Lycke, leder i NORSAR, tidligere uttalt til geoforskning.no.

- Dersom vi lykkes blir det helt unikt og vil kunne redde mange liv.

530x377 Figure Iceland.jpg contentJordskjelv på Reykjaneshalvøya i perioden 6. – 8. mars. Kartografi: Met Office

Gjennom prosjektet har NORSAR og partnerne installert nye sensorer på Reykjaneshalvøya (i tillegg til flere andre steder i Europa). Det har ifølge NORSAR sikret kvalitetsmålinger av den seismiske svermen som startet for fullt med skjelvet på 5,7 i styrke 24. februar.

Ifølge NORSAR har en av partnerne i TURNKey utviklet en app (EQN) som bruker smarttelefoner som måleinstrument. EQN utnytter telefonens innebygde akselerometer for å detektere bevegelser indusert av skjelv.

Når et skjelv er detektert, vil appen så sørge for å sende et varsel til alle som befinner seg i det utsatte området. Om du skulle befinne deg et godt stykke unna episenteret, kan du motta varselet på telefonen før de seismiske bølgene rekker å nå deg.

Ifølge det islandske meteorologiske kontor (IMO) har ca. 30 jordskjelv hatt en styrke på over 4,0, og ca. 200 skjelv en styrke på minst 3,0.

NORSAR skriver videre at Island er den største vulkanske øya i Nord-Atlanteren og ligger i en av de mest aktive vulkanske regionene i verden. Området opplever kontinuerlig seismisk aktivitet fordi det ligger på grensen mellom den Eurasiske og den Nord-amerikanske platen. Platene beveger seg fra hverandre med en hastighet på en cm/år.

530x207 SensorerKartet viser de seismiske sensorene utplassert som en del av TURNKey. Kartografi: NORSAR

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: