Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

I Norge har vi relativt høy jordskjelvaktivitet på Vestlandet og i Nordland. Disse områdene har også mest nedbør i Skandinavia.


SeismiskKartKartet markerer registrerte jordskjelv i perioden 1987 – 2017. De fleste norske fastlandsskjelv finner sted på Vestlandet og i Nordland. Kartografi: NORSAR (jordskjelv.no)

I Norge har vi mest seismisk aktivitet på Vestlandet og i Nordland. Dette er også områdene med mest nedbør i Skandinavia.

Det er en romlig og tidsmessig sammenheng mellom antall jordskjelv, og intensiteten av nedbør og snøsmelting på jordoverflaten.

Det skriver forskere ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), som nylig publiserte nye resultater i tidsskriftet Tectonics.

Denne sammenhengen ble tidligere påvist gjennom det storstilte forskningsprosjektet NEONOR2, men har nå blitt undersøkt mer detaljert i den nye studien.

Mer om NEONOR2-prosjektet og hvorfor Nordland er spesielt rammet av jordskjelv:

Olje, jordskjelv og vakre strender

Forklaringen på tusenvis av jordskjelv

50 – 100 dagers forsinkelse

NGU-forskerne bemerker at det er en tidsforsinkelse mellom nedbør og påfølgende seismisk aktivitet. Forsinkelsene varierer fra mindre enn 50 dager til mer enn 100 dager.

Prosessen er mest sannsynlig relatert til nedbør med sesongmessig økning i vanntrykk i det oppsprukne grunnfjellet. At bevegelser i grunnen kan oppstå på grunn av væskeinntrenginger er relativt godt kjent fra langvarig overvåking i olje- og gassfelt, og fra oppsprekking av dype geotermiske systemer.

Ikke minst er vann som infiltrerer sprekkesystemer noe som kan bidra til å utløse fjellskred. Vi lærte dette i forbindelse med overvåkingen av det ustabile fjellpartiet Veslemannen, der perioder med økte nedbørsmengder og snøsmelting ga høyere bevegelser i fjellpartiet.

Det samme er også årsaken til at det ustabile fjellpartiet Åknes potensielt kan stabiliseres gjennom drenering.

Forskerne bemerker videre:

Det er viktig å merke seg at en periodisk vanntrykksøkning i sprekker og brudd i undergrunnen ved mye nedbør bare kan betraktes som en utløser av seismisk aktivitet. Tidsforsinkelsen mellom jordskjelv og økning av vannmengden på overflaten handler om et økt vanntrykk ned til steder i berggrunnen som allerede er overbelastet.

Med andre ord blir det økte vanntrykket dråpen som får begeret til å flyte over.

Avslutningsvis fremholder forskerne at det er nødvendig med videre studier av sammenhengen mellom nedbør og jordskjelv for å få en bedre forståelse av tidsforsinkelsene og dermed bedre kunne forutsi forekomsten av jordskjelv.

Les mer på ngu.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: