Mandag 6.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

15. februar sprengte en meteor over byen Chelyabinsk i Russland. 15 minutter senere ble det registrert rystelser i bakken ved NORSARs målestasjoner i Hedmark.


530x301 Bølger NORSARIllustrasjonen viser registreringen som ble gjort ved NORSAR-arrayen i Hedmark, ca. 15 minutter etter at meteoren eksploderte over Chelyabinsk i Russland. Illustrasjon: NORSAR

- Rystelsene fra hendelsen i Russland ble tydelig registrert ved våre målestasjoner, forteller Steven Gibbons.

Gibbons er seismolog ved NORSAR på Kjeller. Han jobber til vanlig med å oppdage og å tolke seismiske signaler fra underjordiske kjernefysiske eksplosjoner.

s200 steven.gibbonsI hjertet av Hedmark, noen kilometer øst for Hamar, drifter NORSAR en seismisk array, som er et nettverk bestående av 42 sensorer. Disse sensorene registrerer ulike typer bølger som passerer gjennom jordskorpen til enhver tid. Fredag 15. januar registrerte de en uvanlig form for seismiske signaler.

Steven Gibbons er seismolog ved NORSAR. Foto: Privat

I følge Gibbons var bølgene svært lavfrekvente, ca. 0,03 til 0,08 Hz. Det betyr at det var opptil et halvt minutt mellom hver bølgetopp og hver bølgedal.

- De signalene vi vanligvis ser etter, som for eksempel kjernefysiske sprenginger, har gjerne en frekvens på 1-5 Hz og høyere, sier Gibbons.

LES OGSÅ: En katastrofal trykkbølge

Til sammenligning kan mennesker oppfatte lydbølger som har frekvenser på mellom 20 og 20 000 Hz. Når det gjelder jordskjelv, er tommelfingerregelen at jo større jordskjelv, og jo større avstand til jordskjelvet, desto lavere frekvens.

15 minutters reise

530x434 15 minutterOverflatebølgene beveget seg med en hastighet på ca. 3,5 km/s, og nådde NORSAR-arrayen etter ca. 15 minutter. Illustrasjon: NORSAR

- Meteoreksplosjonen i Russland ble registrert ved NORSAR-arrayen som overflatebølger. Disse bølgene holdt en relativt lav hastighet, ca. 3,5 km/s, forklarer Gibbons.

Bølger fra jordskjelv reiser ofte gjennom Jorda som en kombinasjon av trykkbølger, skjærbølger og overflatebølger. De to førstnevnte har betydelig høyere hastighet enn overflatebølgene har.

- Vi registrerte hendelsen klokken 03.37 (norsk tid). Når vi vet at hendelsen skjedde 3 000 km unna, og antar at hastigheten var konstant, 3,5 km/s, kan vi fastslå at hendelsen skjedde klokken 03.23. Det betyr at bølgene brukte ca. 15 minutter på reisen fra Chelyabinsk til Hedmark, avslutter Gibbons.

LES OGSÅ: En 350 millioner kilometer lang reise

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: