Søndag 5.4.2020 - Uke 14
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x428 fast earthquake mapOkhotsk-havet øst for Russland. Den svarte og hvite sirkelen ("badeballen") markerer skjelvet som gikk 24. mai 2013. Den største røde og hvite sirkelen markerer etterskjelvet som gikk på 640 kilometers dyp samme dag. Illustrasjon: Scripps Institution of Oceanography/ Wikipedia

Jordskjelv som oppstår mer enn 400 kilometer under jordoverflaten kalles dype jordskjelv.

Forskere ved Scripps Institution of Oceanography ved Universitetet i California har for første gang vist at slike dype jordskjelv kan ha bruddhastigheter som langt overstiger vanlige bruddhastigheter for jordskjelv.

I Okhotsk-havet utenfor kysten av Russland gikk det 24. mai i fjor et skjelv som hadde en styrke på 8,3. Men det var et etterskjelv på 640 kilometers dyp med en styrke på 6,7 som skulle tiltrekke seg seismologenes oppmerksomhet.

Bruddet varte nemlig i kun to sekunder - nesten fire ganger kortere enn forskerne hadde forventet at det skulle vare.

Årsaken var at bruddhastigheten var på hele åtte kilometer per sekund, 50 prosent raskere enn skjærbølgehastigheten på slike dyp.

Slike skjelv kalles superskjærjordskjelv, og seismologer har kun dokumentert en håndfull av dem. Men aldri før på så store dyp.

De nye funnene kan ifølge forskerne hjelpe dem å forstå hvorfor dype jordskjelv oppstår og hvordan superskjærjordskjelv kan påvirke grunne forkastningssoner.

Les mer hos Universitetet i California

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0520


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: