Søndag 23.2.2020 - Uke 08
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Etter at et stort skjelv rystet den italienske byen L’Aquila i 2009, ble seks seismologer dømt for uaktsomt drap. Mandag denne uken ble de frikjent.


530x397 laquila1I alt omkom 308 mennesker i skjelvet som rystet den italienske byen L’Aquila i 2009. Ødeleggelsene i og omkring byen var omfattende. Foto: Wikipedia

Seks italienske seismologer som i oktober 2012 ble dømt for uaktsomt drap, har nå blitt frikjent. Det skriver tidsskriftet Nature.

Seismologene var anklaget for å ha gitt "unøyaktig, ufullstendig og motstridende" informasjon i forkant av et jordskjelv som rystet den italienske byen L’Aquila i april i 2009.

LES OGSÅ: Kommunikasjonssvikt og uaktsomt drap

Skjelvet, som målte 6,3 på Richters skala, førte til omfattende ødeleggelser og krevde mer enn 300 menneskeliv.

530x514 aquila1Kartet viser posisjonen og intensiteten av jordskjelvet. Illustrasjon: Wikipedia

Den etterfølgende rettsaken og dommen vakte stor internasjonal oppsikt, spesielt innen vitenskapelige kretser. Da rettsaken startet i 2011, undertegnet 5 200 internasjonale forskere en støtteerklæring til de italienske seismologene.

Flere måneder i forkant av det ødeleggende skjelvet hadde en rekke mindre skjelv rystet den lille byen i hjertet av Italia.

31. mars ble en ekspertkommisjon samlet for å analysere de seismiske dataene og gi råd til myndighetene.

Under en pressekonferanse i etterkant av ekspertmøtet, uttalte en representant at et større skjelv ikke lå i kortene - dette var en uke før det store skjelvet inntraff.

Under den påfølgende rettsaken kom det frem at 29 mennesker på bakgrunn av denne betryggende beskjeden valgte å bli innendørs da det store skjelvet rystet byen. Bygningene de befant seg i kollapset.

Under ankesaken som startet i oktober i år, viste seismologenes advokater til at det ikke var blitt funnet en klar sammenheng mellom uttalelsene i forkant av det store skjelvet, og hvordan innbyggerne i L’Aquila forholdt seg til disse.

Advokatene fremholdt videre at seismologene hadde hatt rett i sine vitenskapelige oppfatninger og at de ikke kunne holdes ansvarlig for hvordan deres meninger hadde blitt kommunisert under pressekonferansen.

Seismologene selv avskrev aldri muligheten for at et større skjelv kunne forekomme, og de hadde blant annet presentert et oppdatert seismisk farekart der L’Aqulia var markert i lilla (høy sannsynlighet).

Frikjennelsen gjør at forskere verden over kan puste lettet ut.

- Vi vil ikke bekymre oss over at vi kan bli straffedømt når vi gir våre meninger om jordskjelv. Det kan føre til at vi slutter å være ærlige, uttaler seismolog Ian Main ved Universitetet i Edinburgh til Nature.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: