Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Samarbeidspartnere

Heart Mountain-skredet i USA kan ha fløtet nærmest friksjonsløst på et tynt lag av CO2. Dermed kan massene ha beveget seg med hastigheten til et jetfly over flere titalls kilometer.


SkredBildet viser en del av Heart Mountain-blokken. Det lyse flate laget i midten av bildet markerer kontakten mellom de øvre og nedre skredblokkene. Klikk for større bilde. Foto: Anna Foster

Heart Mountain-skredet i delstaten Wyoming i USA er det største skredet vi kjenner til på land. Forskere mener det var et vulkansk utbrudd for nærmere 49 millioner år siden som var den utløsende faktoren.

LES OGSÅ: Katastrofeskred kartlagt

Skredet startet da én enorm kalksteinsblokk med en lengde på nærmere 50 kilometer løsnet. Denne ble raskt splittet opp, og i dag ligger mer enn 100 blokker spredt over et område på 3 400 km2, tilsvarende arealet til Hardangervidda.

Det har lenge vært diskutert hvordan skredet kan ha beveget seg så langt som det gjorde – 45 kilometer, ettersom helningen på overflaten var mindre enn to grader. Til sammenlikning går de fleste skred på overflater som har en helning på flere titalls grader.

Ny forskning gir kanskje svaret på dette.

Et internasjonalt forskerteam har reprodusert skredprosessene i et laboratorieeksperiment, og oppdaget at de kalkholdige skredmassene kan ha sluppet ut karbondioksid under de voldsomme kreftene skredet utløste.

Et «teppe» av CO2-gass kan ha redusert friksjonen mot berggrunnen og latt skredmassene flyte nedover skråningen i høyt tempo.

Tidligere forskning antyder at skredmassene kan ha beveget seg de 45 kilometerne på så lite som tre minutter. Det tilsvarer 900 kilometer i timen eller omtrent marsjfarten til et vanlig passasjerfly.

Andre studier mener derimot at de største blokkene i skredet har seget gradvis over flere millioner år til den posisjonen de befinner seg i dag.

Resultatene fra de nye eksperimentene støtter teorien om at skredet beveget seg svært raskt, ettersom forskerne klarte å gjenskape gassutslippene de mener oppstod under utløsningen av skredet.

De nye funnene er publisert i tidsskriftet Earth and Planetary Science Letters.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: