Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

To asteriodenedslag for mer enn tre milliarder år siden kan ha hevet temperaturen ved havoverflaten til kokepunktet og fordampet opptil 100 meter av havene.


530x353 barberton etm 2001121Ved Barberton i Sør-Afrika finnes noen av verdens eldste bergarter. De gir geologene viktig informasjon om hvordan Jorda så ut flere milliarder år tilbake i tid. Foto: NASA

I Barberton grønnsteinsbelte i Sør-Afrika finnes noen av Jordas aller eldste bergarter med aldre opp mot 3,5 milliarder år. Disse bergartene er viktige arkiver for geologer som ønsker å lære mer om hvordan planeten vår så ut i urtiden og hvilke hendelser som har preget den.

LES OGSÅ: Temperert urhav i eldgamle sedimenter

Blant disse urgamle bergartene har amerikanske forskere funnet åtte distinktive lag som vitner om minst like mange asteriodenedslag.

Forskerne har funnet ut at minst to av hendelsene hadde svært ødeleggende effekt på det enkle livet som eksisterte for mellom 3,29 og 3,23 milliarder år siden.

LES OGSÅ: På sporet av livets opprinnelse

Resultatene, som nylig ble publisert i tidsskriftet Geology, antyder at to av asteriodenedslagene førte til at havoverflaten ble så varm at vannet begynte å koke og fordampe.

Artikkelforfatterne mener fordampingen kan ha vært så voldsom at havnivået ble opptil 100 meter lavere.

Det innebærer at atmosfæren må ha holdt en temperatur over kokepunktet i minst ett år, og kanskje opptil 500 °C i en periode på to uker.

Blant sporene forskerne har funnet som støtter opp under denne hypotesen, er raske havnivåreduksjoner i kjølvannet av nedslagene, som har ledet til erosjon og forvitring av sedimenter som opprinnelig ble avsatt i et grunt hav.

De har videre observert distinkte lag av silikaskorpe. Disse skorpene kan være resultatet av fordampingen, som må ha ført til overmetning av mineraler i havene, deriblant silika. Av samme årsak kan det også ha blitt dannet store mengder evaporitter, men disse har mye mindre bevaringspotensial og har ikke blitt funnet.

En tredje observasjon som underbygger forskernes hypotese er at havnivået steg raskt kort tid etter at det hadde sunket. Det kan reflektere at det fordampede vannet ble ført tilbake til havene i takt med at temperaturen sank.

Disse hendelsene kan ifølge artikkelforfatterne ha ført til at mye av livet på Jorda, på den tiden utelukkende mikrober, ble utryddet.

Asteroidene som skal ha stått bak oppvarmingen og fordampingen av havene kan ha målt ca. 50 – 100 kilometer i diameter.

LES OGSÅ: Kan være størst og eldst

Les hele forskningsartikkelen i Geology

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: