Tirsdag 30.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

lofoten 530600 1280

En kuldeperiode som startet for 6000 år siden førte til at norske isbreer økte i tykkelse. Senere avsmelting har ført til at vi i dag ser ekstra landheving i blant annet Lofoten/Nordland og på Nordvestlandet.

hacon21 screengrab 4k 2 cropped 1 1920x989

Toktet til Framstredet og det undersjøiske fjellet Aurora ble en suksess. Det er første gangen forskere har undersøkt og prøvetatt et såpass isolert område på jorda så langt nord.  

Jenisej

I Sibir levde mammutene så sent som for 3 900 år siden. Det er blant funnene til et gedigent forskningsprosjekt som har undersøkt DNA i jordprøver.

Santa Cruz

NASAs rover Perserverance kjører for tiden rundt på Mars og samler inn bilder, prøver og data. Kan vi finne spor etter tidligere liv?

Skipet 2019

4 000 meter under en isdekket havoverflate ligger det undersjøiske fjellet Aurora med sine varme kilder. Denne måneden skal Aurora for første gang undersøkes med et ubemannet fartøy.

250x166 eldho

Forskerne på boreskipet JOIDES Resolution avsluttet boringen i en gammel vulkan som nå er kalt opp etter tidligere UiB-professor Olav Eldholm.

Dinocyster

Restene av en spesifikk type planteplankton vitner om en svært varm periode i jordas historie. Forskerne på IODP-toktet i Norskehavet jakter på de «norske» variantene.

Vulkan

Toktet i Norskehavet går mot slutten, og et av de siste borehullene går rett ned i en 50 millioner år gammel vulkan som kan ha blitt dannet delvis under og delvis over havoverflaten.

Kurschner

Utbredt vulkansk aktivitet for 250 millioner år siden 25-doblet mengden CO2 i atmosfæren. Det ledet til økte temperaturer og masseutryddelse.

Mimir kjerner

Forrige uke fikk forskerne endelig samlet kjerneprøver fra Mimirhøyden langs Vøringmarginen i Norskehavet. Disse prøvene kan fortelle om Atlanterhavets dannelse, utbredt vulkanisme og en klimatisk varmeperiode.

530x353 DJI 0843 1

IODP-toktet i Norskehavet har nådd en milepæl. Boreskipet har så langt hentet inn 1 000 meter med kjerneprøver.

250x166 20A23A

The IODP expedition aims to understand how the great volcanic province of the Northeast Atlantic was formed, and how this volcanism led to global warming 56 million years ago.

Øy

Øya nord for Grønland er to mål og består av løsmasser som har blitt skjøvet opp fra havbunnen.

Holsnøy

Oppfinnsomme UiO-forskere har funnet en metode for å måle hvor høyt trykket var under jordskjelv på mer enn 20 kilometers dyp.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: