Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Tyske geologer mener vi kun har påvist en tredjedel av alle meteorittkratere som eksisterer på Jorda.


530x340 worldmapKartet viser alle de 188 bekreftede nedslagskratere i verden. Tyske forskere mener vi fortsatt har til gode å oppdage minst 350 kratere på planeten vår. Illustrasjon: Earth Impact Database

På Mars kjenner vi til mer enn 300 000 meteorittkratere. På Jorda er tallet 188.

Det kan virke paradoksalt at vi har klart å kartlegge så mange flere kratere på en planet som befinner seg flere titalls millioner kilometer unna, men mye av forklaringen ligger i at vi på Jorda har aktiv platetektonikk og sterkere erosjonsprosesser som hele tiden fornyer jordoverflaten.

To forskere ved Albert-Ludwigs-Univärsitet i Freiburg i Tyskland mener likevel det finnes mange flere uoppdagede kratere på vår egen planet.

I en nylig publisert artikkel i tidsskriftet Earth and Planetary Science Letters, viser de tyske geologene regnestykket der de kommer frem til at det finnes minst 350 uoppdagede nedslagskratere på Jorda i dag.

Tektonikk og erosjon vil over tid «viske ut» kraterne på Jorda. Hvor lenge et krater kan bevares, er blant annet avhengig av størrelsen – jo større, desto bedre bevaringspotensial. Store kratere kan ifølge forskerne eksistere i flere hundre millioner år.

Samtidig dannes store kratere langt sjeldnere enn små kratere, og forskningen viser at det trolig er svært få – om noen - kratere med diameter over seks kilometer igjen å finne på planeten vår.

Artikkelforfatterne har regnet seg frem til at det kan finnes mer enn 90 kratere med diameter på mellom én og seks kilometer. For kratere med diameter mellom 250 meter og én kilometer er tallet minst 250.

Forskerne har tro på at det fortsatt finnes flere store uoppdagede kratere på Jorda begravd dypt under sedimentene, men at det kan bli svært vanskelig å finne og bekrefte disse.

I Norge har vi tre bekreftede nedslagskratere; Gardnos i Hallingdal, Ritland i Ryfylke, og Mjølnir i Barentshavet.

Les hele forskningsartikkelen i Earth and Planetary Science Letters

530x204 Ritland utsikt av Knut Vindfalletdone1Ritlandkrateret i Rogaland fylke er ett av tre kjente, norske kratere. Foto: Knut Vindfallet

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: