Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

En havboringsekspedisjon har funnet levende mikrober 2,5 kilometer under havbunnen utenfor kysten av Japan.


530x385 JapanI denne bukta har IODP-ekspedisjonene boret dypt ned under havbunnen og funnet en flere millioner år gammel mikrobekoloni. Det er det dypeste livet som et havboringsprogram har oppdaget til nå. Illustrasjon: Google Earth

En ekspedisjon i regi av International Ocean Discovery Program (IODP) utenfor kysten av Japan i 2012 har gitt oss ny innsikt i forekomsten av mikrobielt liv i sedimentene under havbunnen.

Ferske resultater som nylig ble publisert i tidsskriftet Science, viser at levende mikrober har blitt funnet så dypt som 2,5 kilometer under havbunnen. Det er det dypeste livet som et havboringsprogram har oppdaget til nå.

Mikrobekolonien, som er flere millioner år gammel, skal ifølge forskerne genetisk ligne mer på hva en ville forvente å finne på skogbunnen enn under havbunnen.

Forskerne viser også at sedimentene mikrobene lever i er rike på metan, og kjemisk analyse av gassen har påvist at det er mikrobene selv som har produsert denne.

Tettheten av mikroorganismene er høyest ved havbunnen, og minker med dypet. Men i kullførende lag dypt under havbunnen, oppdaget forskerne at forekomsten av mikrober steg betraktelig. Her var også konsentrasjonen av metan høyere.

530x269 MikroberBildene viser mikrobielle celler hentet opp fra ca. to kilometer under havbunnen. De hvite linjene nederst til høyre på hvert bilde har en lengde på ti mikrometer. Illustrasjon: Inagaki et al., 2015

Det betyr at mikrobene lever av kull og annet organisk rikt materiale, og danner metan som et avfallsprodukt. Forskerne mener disse metangenererende koloniene kan bidra til dannelsen av gasshydrater på grunnere dyp.

Funnene fra IODP-ekspedisjonen kan være viktig for forståelsen av metandannelse og –sirkulasjon i bassenger.

Men det er en teoretisk grense for hvor dypt disse mikrobene kan leve. Clemens Glombitza, postdoktor ved Aarhus Universitet, og medforfatter til forskningsartikkelen sier til nettstedet ScienceNordic at temperaturen er en kontrollerende faktor:

- Vi beregnet temperaturens innflytelse på mikrobielt DNA, og oppdaget at de høye temperaturene i dypet hadde en ødeleggende effekt på DNA og cellevegger. Det kan teoretisk være årsaken til at celletallene er så lave i dypet.

IODP-ekspedisjonen har dermed trolig støtt på noe av det aller dypeste livet som eksisterer på Jorda.

Les forskningsartikkelen i Science her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: