Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Samarbeidspartnere

Her er de ti mest leste sakene på Geoforskning.no i 2015.


530x374 Skjermdump AP VitenPOPULÆR: 18. juni kom Kjetil Indreværs vinnerbidrag fra formidlingskonkurransen vår på trykk i Aftenposten, både på papir og på nett. Illustrasjon: Skjermdump fra aftenposten.no

Vi oppsummerer årets ti mest leste saker:

1. Leder økt mengde CO2 i atmosfæren til økt temperatur?

Analyse av CO2 og temperatur på Antarktis gjennom 140 000 år svekker CO2-hypotesen, mener Thorstein Seim.

2. Smelter isen på Grønland og i Antarktis?

Nyere observasjoner av havnivåendringer ved polene setter spørsmålstegn ved om isen på Grønland og i Antarktis virkelig har smeltet de siste 40 år.

3. Tektonikk - sakte-tv i sakte film

Historien om den gang Grønland forlot Norge og dannet Atlanterhavet er lang og full av drama. Så god er historien at noen burde ha laget sakte-tv av den.

530x432 fig2Et tverrsnitt gjennom en ung versjon av Atlanterhavet viser hvordan strømmende mantel dyttet på og rev Grønland og Norge fra hverandre. Illustrasjon: Kjetil Indrevær

4. En geologisk konsensus som sto for fall

De fleste geologer vet mye om historien til Alfred Wegener og kontinentaldrift. Her er viktige sider av denne historien som ikke er blitt belyst.

5. Kort oppholdstid for karbon i atmosfæren - bevis mot menneskeskapte utslipp?

UiO-forskerne Helge Hellevang og Per Aagaard ønsker å avlive en seiglivet myte om at økningen av CO2 i atmosfæren ikke er menneskeskapt. Her er argumentene.

6. Sommerisen i Arktis

Historisk sett ser isutbredelsen i Arktis ut til å ha sykliske svingninger på ca. 60 år. Vil isdekket vokse eller krympe i fremtiden?

7. Har havet virkelig blitt avkjølt 11 °C siden 1860?

UiO-forskeren Tom V. Segalstad svarer på artikkelen av Helge Hellevang og Per Aagaard publisert på Geoforskning.no i april år.

8. Bachelorstudent påviste feiltolkninger

En bachelorstudent ved UiO oppdaget mulige feilaktige tolkninger i to forskningsartikler publisert i anerkjente tidsskrifter.

9. Skandinavias kjempejordskjelv

På slutten av siste istid rystet en rekke voldsomme jordskjelv Skandinavia og skapte forkastninger som ennå i dag setter tydelig preg på landskapet.

530x527 Fig1Kart over forkastninger dannet på slutten av siste istid i nordlige Skandinavia (svarte linjer) og nåtidens jordskjelvaktivitet (røde prikker). Illustrasjon: Marie Kløve Keiding

10. Solvariasjoner dominerer klimaendringene

Solen er jordens ytre energikilde. Kan periodiske variasjoner i utstråling dominere klimavariasjonene?

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: