Lørdag 15.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Månen bombarderes kontinuerlig av meteorer, og i løpet av syv år har 222 nye kratere blitt dannet.


530x365 månenBildet øverst til venstre (a) viser et utvalgt område av månens overflate. b) viser det samme området etter et meteorittnedslag. c) viser forskjellen mellom bilde a) og bilde b). Bildet nederst viser alle de 222 nye kraterne på månen. Illustrasjon: Speyerer et al., 2016

Månens overflate er full av nedslagskratere, men ikke alle er flere millioner år gamle.

Ved å fotografere månens overflate gjentatte ganger over tid, kan forskere oppdage «ferske» kratere og bestemme hvor mange meteorer som treffer Jordas drabant i snitt årlig.

I en artikkel publisert i tidsskriftet Nature, hevder amerikanske forskere at 222 nedslagskratere har blitt dannet de siste syv årene.

Det tilsvarer ca. 32 nedslag per år, og 33 prosent flere kratere enn hva forskerne hadde forventet (av kratere med diameter over ti meter). Kratrene er tilfeldig spredt over månens overflate, og har en diameter på mellom ca. 2 og 43 meter.

Ifølge forskerne kan de nye resultatene peke mot at månen overflate i helhet er yngre enn tidligere antatt fordi den i større grad har blitt omarbeidet av nedslagene.

Ved et nedslag kastes material opp og slynges utover (ejekta), noe som fører til sekundære nedslag. Dette fører til mye større "omveltninger" av månens overflate enn kun arealet som dekkes av de nye kraterne.

Artikkelforfatterne har registrert mer enn 47 000 «omarbeidelser» i overflaten som følge av de 222 nedslagene.

Til Nature forteller Stephanie Werner, førsteamanuensis ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo at sjansen for at en fremtidig bosetning på månen vil bli truffet av en meteor er relativt liten, men at materialet som slynges opp som følge av nedslaget kan utgjøre en risiko.

Les forskningsartikkelen i Nature her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: