Fredag 21.2.2020 - Uke 08
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Mikroplast i havene er et stadig økende problem på global skala. Kartleggingsprogrammet MAREANO har startet et pilotprosjekt for å undersøke forekomstene i norske havområder.


530x372 MikroplastSedimentprøve hentet fra kontinentalskråningen i Norskehavet på 964 meters dyp. Plastbiten på bildet er ca. 0,2 millimeter lang. Foto: ngu.no

- Plast finnes overalt. Det er bekymringsfullt, men dessverre ingen overraskelse at også sjøbunnen er forurenset av mikroplast, sier forsker Henning Jensen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en sak på ngu.no.

Det blir stadig mer mikroplast i havene. Mikroplast er små plastpartikler som blant annet dannes ved at plastavfall slites ned til stadig mindre biter. Hvert år ender flere millioner tonn plast opp i havet.

Mikroplasten tas opp i det biologiske kretsløpet, og forskere har funnet ut at både fisk og andre sjødyr som ender på våre middagstallerkener inneholder mikroplast. Konsekvensene vet vi lite om, hverken for livet i havet eller oss mennesker.

Mikroplast er også et økende problem i norske farvann. To sedimentprøver fra havbunnen i Norskehavet og i en fjord ved Ålesund ble nylig undersøkt, og viste seg å inneholde små plastpartikler.

- I våre prøver er det funnet mellom 40 og 50 partikler mikroplast per kilo sediment. Ca. halvparten av partiklene er under 0,1 millimeter, forklarer Jensen.

Konsentrasjonen av mikroplast skal være tilsvarende det forskere har funnet i Det indiske hav og i Atlanterhavet.

Nå skal ytterligere åtte prøver fra Norskehavet, Lofoten og Finnmarkskysten analyseres i et nytt pilotprosjekt i regi av kartleggingsprogrammet MAREANO.

530x370 ToktMargaret Dolan, Henning Jensen og Lilja Rún Bjarnadóttir på tokt med forskningsfartøyet Johan Hjort da prøvene ble tatt. Foto: ngu.no

Jensen håper å få resultatene fra undersøkelsene i løpet av høsten. Deretter skal det avgjøres om MAREANO også i fremtiden skal analysere sedimentprøver for mikroplast.

Kartleggingsprogrammet registrerer allerede forekomster av søppel i havet, og de har observert søppel på ca. 25 prosent av de mer enn 1 200 undersøkte stedene. Gjennomsnittet er 200 kilo søppel per kvadratkilometer.

Den største andelen søppel finnes i marine daler og gjel på 1 100 til 1 400 meters dyp, der det samler seg i store mengder.

Les hele saken på ngu.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: