Lørdag 6.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Analyser av pyritt i Sør-Afrika indikerer at liv kan ha eksistert på land i minst 3,2 milliarder år.


530x353 FlomsletteDet første livet på land kan ha oppstått i et jordprofil på en flomslette med forgrenede elver i det som i dag er Sør-Afrika. Bildet viser en flomslette på Island. Foto: Gert Verstraeten (distributed via imaggeo.egu.eu)

I Barberton grønnsteinsbelte i Sør-Afrika finner vi noen av Jordas aller eldste bergarter med en alder på opptil 3,5 milliarder år.

Tyske forskere har studert en lagpakke som skal være 3,22 milliarder år gammel, og her har de funnet små pyrittkorn som vitner om mikrobiell aktivitet.

Det indikerer at livet på land oppsto minst 300 millioner år tidligere enn tidligere antatt.

Forskerne, som nylig publiserte resultatene i tidsskriftet Geology, har gjort undersøkelser av svovelisotoper (34S og 32S) og sporstoffer i pyrittkornene.

I kjernene av kornene fant forskerne ut at mengden av isotopet 34S skilte seg fra isotopforholdet i kornenes overflate. Dette skal tyde på at kornenes overflate har gjennomgått en prosess kalt biogenisk fraksjonering – et tydelig tegn på mikrobiell aktivitet.

Pyrittkornene ble funnet i et gammelt jordprofil (paleosol) på en tidligere flomslette med forgrenede elver. Kanskje minnet miljøet den gangen litt om bildet over av en flomslette på Island?

Les forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: