Lørdag 26.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x298 frFridtjof Riis, geolog i Oljedirektoratet har fått Hjelmelandsprisen for å ha påvist at Ritlandkrateret ble dannet av en meteoritt. Foto: Knut S. Vindfallet

Meteoritten traff grunnen i en fart av 15-20 kilometer i sekundet for om lag 500 millioner år siden, skriver Oljedirektoratet på side nettsider.

Det var på 1980-tallet at Fridtjof Riis, som var på fottur i området, reagerte på at det lå fossiler inne i Ritlandstrukturen så vel som utenfor. Senere kartlegging viste at de fossilførende lagene lå i bunnen av en kraterformet struktur.

Rundt ti år senere, etter grundige undersøkelser, ble det påvist at det virkelig har skjedd et meteorittnedslag i Hjelmeland kommune i Ryfylke.

Dette er det andre meteorittkrateret som er påvist på land i Norge. Det andre ligger i Gardnos i Hallingdal.

I begrunnelsen for prisen heter det at ”Fridtjof Riis har lagt ned eit enormt arbeid og personleg engasjement i dette forskingsarbeidet. Med si forsking og brennande entusiasme for Ritlandskrateret har han skapt eit marknadsføringsgrunnlag for kommunen vår som me i dag neppe anar verdien av.”

Prisvinneren Riis sier selv at han er svært overrasket og glad over å få Hjelmelandsprisen: ”Prisen er ei oppmuntring og ei anerkjenning for det arbeidet eg og samarbeidspartnarane mine ved Universitetet i Oslo har gjort,” kommenterer han.

Riis har hatt et tett samarbeid med Hjelmeland kommune de siste årene. Han har vært konsulent under oppbyggingen av den kommunale utstillingen om Ritlandkrateret, og han har vært turleder for ei rekke grupper for å informere om krateret.

Ritlandkrateret er tidligere omtalt i GEO og ligger i arkivet på nettstedet geo365.no. Du finner artikkelen her.


Denne saken ble først publisert i GEO 02/12.

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: