Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Ny forskning indikerer at havene for mer enn 2,5 milliarder år siden kan ha vært fulle av grønn rust. Årsaken kan ha vært mangel på oksygen.


530x265 PrøveBildet til venstre viser en prøve som inneholder grønn rust. Elektronmikroskopbildet til høyre viser tynne, heksagonale plater av rusten. Foto: Weizmann Institute of Science

Når jern ruster, eller oksideres, dannes rødlige jernoksider (rust). Men under de første to milliarder år av Jordas historie, fantes det ikke tilgjengelig oksygen.

Den gangen som nå var jern oppløst i havet. Når det rustet, sank det til havbunnen og dannet båndete jernholdige formasjoner.

Båndete jernformasjoner kjennetegnes ved vekslende lag av jernoksider og kiselstein, og er i dag viktige økonomiske jernforekomster. I Norge finner vi slike forekomster i Finnmark (Sydvaranger gruve).

Nå foreslår israelske forskere at rustet i havene i prekambrium, før oksygen fantes i atmosfæren, var grønt. Den forenklede forklaringen er at jernet, i stedet for å knytte til seg oksygen (O), tok til seg hydroksider (OH).

Teorien startet da én av forskerne studerte en ukjent bergartsprøve som hadde en grønnlig farge. Etter kort tid ble fargen endret til oransje.

Det viste seg at prøven inneholdt grønn rust, og da prøven ble eksponert for luft, oksiderte den og rustet ble omdannet til rødt rust vi kjenner i dag.
 
Flere laboratorieforsøk har etterliknet tilstanden i havet slik den var i prekambrium, og resultatene viser at grønn rust dannes under forhold med stor tilgang på jern og fravær av oksygen.

530x265 Halevy geology 0Innsjøen Lake Matano i Indonesia har høyt jerninnhold og lite oksygen og er i stand til å produsere grønn rust i dag. Til høyre: Båndete, røde jernformasjoner. Foto: Weizmann Institute of Science

Det viste seg også at grønn rust ikke er stabilt over tid, og endrer den kjemiske sammensetningen til den vi kjenner fra prekambriske jernforekomster (jernoksider, karbonater og silikater).

Forskerne hevder grønn rust kan ha spilt en stor rolle i den tidlige jernsyklusen, men at det trolig ikke var den eneste prosessen som har skapt jernholdige marine forekomster.

Vannet i prøven på bildet øverst har et tydelig grønnskjær. Kanskje var også havene i prekambrium grønne?

Les forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: