Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

530x181 alleStor takk til alle foredragsholderne som øste av sin egen tid for å dele sine tanker med geomiljøet da 100-årsjubileet for Alfred Wegeners kontinentaldriftsteroi ble markert i Oslo 8. Februar. 1. Jörn Thiede 2. Henrik Svensen 3. Per Arne Bjørkum 4. Reidar Trønnes 5. Kuvvet Atakan

”Om hundre år er allting glemt,” skrev Knut Hamsun. Men der tok han skammelig feil. Ganske nøyaktig 100 år etter at Alfred Wegener lanserte sin teori om kontinentaldrift på Senckenbergmuseet i Frankfurt, markerte geoforskning.no begivenheten med et seminar i Oslo.

Over 80 historie- og geologiinteresserte benyttet anledningen til å bli kjent med vitenskapsmannen Alfred Wegener og se filmen fra hans siste ferd til Grønland i 1930. Professor Jörn Thiede, tidligere direktør ved Alfred Wegener Institutt i Bremerhaven, har satt seg grundig inn i Wegeners liv og karriere og kunne fortelle at klimatologen foruten teorien om kontinentaldrift også bidro sterkt innen flere andre vitenskapelige emner.

Sammen med sin svigerfar Wladimir Köppen skrev Wegener en bok som tok for seg klimaendringenes frekvens og hastighet sammenliknet med Milankovitsj-syklusene. Han stod dessuten for omfattende glasiologisk og meteorologisk kartlegging på sine ekspedisjoner til Grønland.

Tilhørerne hadde imidlertid mer god underholdning i vente. Henrik Svensen tok også et historisk tilbakeblikk og lot oss bli kjent med sørafrikaneren Alexander du Toit. Han var en av de få i samtiden som støttet Wegeners teori. Ikke nok med det, han gjorde sin egne studier som understøttet ideen om at kontinentene en gang hadde vært samlet. Du Toit valgte, som Wegener, å tenke annerledes. Og Per Arne Bjørkum lot deltakerne på seminaret bli bedre kjent med hva som kjennetegner ”annerledestenkerne”.

Dagen ble avsluttet med at professorene Reidar Trønnes og Kuvvet Atakan orienterte om ”state of the art”.

Trønnes går i Jules Vernes fotspor og interesserer seg for Jordens indre, og på den måten er han på sporet av mekanismene bak kontinentaldrift. I hht. Thiede var også Wegener på sporet av denne. Men det var grenser for hvor mange revolusjonerende tanker han kunne legge frem for et konservativt geofagmiljø. Det var antakelig årsaken til at han lot det være.

Atakan er landets fremste jordskjelvekspert og forklarte i detalj om jordskjelvet i Japan i fjor. De frammøtte ble også presentert for et historisk tilbakeblikk på forskningen som har blitt gjort innenfor emnet det siste århundret – både i Norge og globalt.

Det interessante er at Wegener klart forutså at kontinentaldrift ville kunne forklare både jordskjelv og vulkanisme (GEO 01/2012) . Nå vet vi at teorien om platetektonikk gir svarene.

Alle foredragene ble tatt opp på video og er tilgjengelig på geoforskning.no. Foredragsholdernes presentasjoner kan også lastes ned fra geoforskning.no.

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: