Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Da Middelhavet ble avsnørt fra Atlanterhavet og fordampet, økte den vulkanske aktiviteten i landområdene rundt.


530x331 middelhavetMiddelhavet i dag. Illustrasjon: Google Earth

For ca. seks millioner år siden ble Middelhavet midlertidig avsnørt fra Atlanterhavet, en hendelse kjent som den messinske salinitetskrisen.

Avsnøringen skal ha vart i om lag en halv million år, og førte til ekstreme klimaforandringer i Middelhavsregionen.

Havvannet begynte å fordampe, og ettersom det i perioder kom inn havvann over Gibraltarstredet, ble det etter hvert avsatt så store mengder salt på havbunnen at det var tilstrekkelig til å redusere saltinnholdet i verdenshavene med ca. én promille.

Et lavere saltinnhold globalt førte blant annet til økt avdampning og nedbør. Økt nedbør over Antarktis gjorde at innlandsisen vokste og det globale havnivået sank med opptil 60 meter.

Nå har en gruppe internasjonale forskere kommet frem til at den messinske salinitetskrisen også påvirket den vulkanske aktiviteten rundt Middelhavet.

Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Geoscience.

Forskerne hevder at en reduksjon av havnivået i Middelhavet endret trykket på jordskorpen og produksjonen av magma.

De fant ut at det i perioden under salinitetskrisen foregikk mer enn dobbelt så mange vulkanske utbrudd som normalt (13 mot gjennomsnittlig 4,5).

Ved å simulere reduksjonen i havnivået kunne forskerne bestemme hvordan dette påvirket trykkforholdene i dypet. Modellene viste at reduksjonen kan ha vært så mye som to kilometer.

- Den eneste logiske forklaringen på den økte vulkanske aktiviteten er en uttørking av havet. Ingen andre hendelser er kraftige nok til å forklare dette, uttaler Pietro Sternai, forsker og førsteforfatter av artikkelen.

530x294 MdPaleogeografisk rekonstruksjon av Middelhavet for seks millioner år siden. Gibraltarstredet var lukket, og havvannet fordampet. Havnivåreduksjonen kan ha vært opptil to kilometer. Illustrasjon: Anzideo et al., 2014

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: