Tirsdag 20.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Professor Stein-Erik Lauritzen ved UiB mener slitasje fra økt turisme til Nordlands grotter kan føre til at viktig klimahistorie går tapt. Han etterlyser et strengere regelverk.


530x397 LauritzenStein-Erik Lauritzen er Norges fremste ekspert på grotter. Foto: Birgit Stav

- Grottene er arkiver for hendelser som har skjedd langt tilbake i tid. Du kan spore klimaendringer, og endringer i flora og fauna. Disse må bevares urørt slik at vi har disse som arkiver å ta informasjon ut av, sier Stein-Erik Lauritzen til nrk.no.

Lauritzen er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og Norges fremste ekspert innen speleologi, som er den vitenskapelige betegnelsen på læren om grotter.

Det er Nordland som huser de største karstgrottene i Norge.

Karstgrotter kan dannes i berggrunn bestående av kalkstein eller dolomitt. Dette skjer ved at CO2-holdig vann trenger inn i sprekker og løser opp svake og vannløselige mineraler. Det bidrar til at sprekkene utvides og danner et nettverk av kanaler som kan gå gjennom hele bergmassen.

Professoren har lenge ytret bekymring for slitasje i grottene. I prinsippet er alle grotter tilgjengelig for folk flest.

Lauritzen trekker frem Marmorslottet som et eksempel på hvilken påvirkning økt turisme fører til i grottene; tagging på bergvegger og synlig slitasje i jettegryter og på strømskåler.

Professoren har selv brukt flere av grottene som undervisningsrom og til forskning etter å ha fått dispensasjon fra vernereglene hos Fylkesmannen i Nordland.

530x361 1997 134Avsetninger i grotter gir et godt innblikk i fortidens klima. Foto: Stein-Erik Lauritzen

Etterlyser regelverk

- Jeg etterlyser et nasjonalt regelverk for hvordan grotter skal behandles og vernes. Hvordan skal vi ivareta den unike informasjonen før den blir ødelagt, spør Lauritzen.

Fylkesmannen i Nordland vurderer å stenge eller begrense tilgangen til Marmorslottet med bakgrunn i den synlige slitasjen.

Grotter regnes som svært gode arkiver for å forstå den kvartære miljø- og klimahistorien. Les mer om dette i lenkene under.

Karstgrotter og isbreer
Grotteavsetninger avslører klimahistorie
Grotter og fortidens landskap

Presentasjon av Stein-Erik Lauritzen: Grotteavsetninger forteller klima- og faunahistorie

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: