Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Ny forskning viser hvordan isavsmeltingen for 15 000 år siden skapte Europas største elvesystem, splittet Storbritannia fra kontinentet og førte til havnivåstigning.


530x752 IsdekketIllustrasjonen viser det eurasiske isdekkets maksimale utbredelse under den siste istid. Illustrasjon: Modifisert av Patton et al., 2017

Forskere ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved Universitetet i Tromsø har sammen med flere internasjonale forskningsinstitutter rekonstruert i detalj hvordan isdekkekollapsen mot slutten av den siste istid påvirket det europeiske kontinentet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Quaternary Science Reviews.

170 Henry Patton3- Våre modeller viser at det eurasiske isdekket mistet 750 kubikkilometer (km3) is per år for 13 – 15 000 år siden.

- På det meste kan istapet ha vært opptil 3 000 km3 per år, forteller Henry Patton, forsker ved CAGE og førsteforfatter av forskningsartikkelen i en sak på CAGE sine nettsider.

Til sammenlikning har Victoriasjøen i Afrika, verdens nest største ferskvannssjø, et volum på ca. 2 750 km3.

Foto: CAGE

Det eurasiske isdekket var under siste istids maksimum en kappe av is som for 21 000 år siden hadde et areal på tre ganger dagens isdekke på Grønland. Det maksimale volumet nådde om lag ti millioner km3 is.

LES OGSÅ: Oppbygningen og tilbaketrekningen av isdekket

Over en periode på 400 – 500 år bidro avsmeltingen til en global havnivåstigning på 2,5 meter under en hendelse kjent som Meltwater Pulse 1A.

- I denne perioden avga isdekket nesten ti ganger så mye smeltevann som dagens Grønland og Antarktis, sier Alun Hubbard, professor i glasiologi ved CAGE.

- Hendelsen kan sees på som en budbringer for hva som begynner å skje med dagens isdekke på Grønland.

530x351 hubbardAlun Hubbard i felt på vestkysten av Grønland. Foto: Tim Hall / Aberystwyth University

Den originale "Brexit"

De enorme smeltevannsmengdene førte til en betydelig havnivåstigning, og lavtliggende områder druknet først. På det europeiske kontinentet var det spesielt slettemarkene øst og sør for Storbritannia som var mest utsatt.

LES OGSÅ: Slukt av havet

- Storbritannia som gjennom hele den siste istid var forbundet med kontinentet, ble til slutt løsrevet da den engelske kanalen druknet for om lag 10 000 år siden. Dette var den originale «Brexit», avslutter Alun Hubbard.

Les forskningsartikkelen her

530x497 ElvesystemElvesystemet Fleuve Manche under den siste istids maksimum for om lag 23 000 år siden. Elvesystemet er det største som noen gang har drenert kontinentet. Illustrasjon: Patton et al., 2017

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: