Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Tor Grenne ved NGU deltok i forskningen som har blitt årets mest leste artikkel i Nature.


530x423 grenne1NGU-forsker Tor Grenne ved putelavaforekomster i et tørket elveleie sør for Trondheim. Putelava er strukturer som dannes når lava avsettes i vann. Foto: Privat

Det er ikke hver dag forskere fra det norske geomiljøet blir invitert til intervju i Dagsrevyen for å diskutere nyheter fra sitt fagområde. Men 1. mars i år var en slik dag.

- Forskerne har funnet 3,7 milliarder år gamle fossile bakterier. Dette er organismer som levde ved varme kilder på havbunnen, fortalte paleontolog Hans Arne Nakrem i beste sendetid på NRK1.

Nakrem ble intervjuet av nyhetsanker Ingerid Stenvold etter et reportasjeinnslag fra London der et internasjonalt forskerteam presenterte nyheten om det nye funnet som kan være verdens eldste kjente liv.

Mer presist har forskerne observert spor av det som per i dag regnes som verdens tidligste kjente liv.

Funnene ble gjort blant verdens eldste avsetningsbergarter i det såkalte Nuvvuagittuq Supracrustal Belt ved bredden av Hudsonbukta nordøst i Canada.

Disse bergartene er minst 3,77 og opptil 4,28 milliarder år gamle. Til sammenlikning er Jorda knappe 4,6 milliarder år gammel.

Sporene av mikroorganismene ble funnet i jaspis, en bergart som hovedsakelig består av kvarts og hematitt. Dette er mineraler som blir avsatt på havbunnen ved utfelling av SiO2 og jernoksider.

Les mer om funnene her

530x397 NuvvuagittucLandskapVed bredden av Hudsonbukta i Canada fant forskerne det som kan være verdens eldste kjente liv. Foto: Dominic Papineau

Årets mest leste

Forskningen har fått stor medieoppmerksomhet verden rundt og har så langt blitt omtalt i om lag 420 fjernsynskanaler, aviser og nettsteder, inkludert geoforskning.no.

Nettstedet Altimetric, som enkelt fortalt måler hvor stor oppmerksomhet forskningsartikler får på nettet, gir forskerne bak artikkelen ytterligere grunn til å slå seg på brystet.

Artikkelen er nemlig årets mest leste Nature-artikkel. Og kanskje enda mer imponerende, av totalt 8 404 460 forskningsartikler registrert i Altimetric-universet, er det kun 50 artikler som har vakt mer oppmerksomhet!

Også Norge har vært med på den mye omtalte forskningen. Fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) har forsker Tor Grenne vært en del av laget som gjorde det oppsiktsvekkende funnet i de urgamle bergartene.

Les intervjuet med Tor Grenne der han forteller hvordan livet i havet kan ha sett ut her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: