Onsdag 3.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Klimadebatt, bidrag til formidlingskonkurransen og ny viten. Her er de ti mest leste sakene på Geoforskning.no i 2017.


530x379 Stordahl SmPOPULÆRT: Debatten mellom Kjell Stordahl og Sigmund Hanslien ble mye lest i 2017.

Vi oppsummerer årets ti mest leste saker:

1. T. Rex funnet i Norge

Årets aprilsnarr: Norske forskere har avdekket beinrester av «Kongen av dinosaurene» i 67 millioner år gamle bergarter på Andøya i Nordland.

530x351 Strandblotning RamsåMesozoiske avsetninger på Andøya. Foto: Peter Midbøe

2. Klimapanelets feilaktige estimater

FNs klimapanels prognoser for globale temperaturer er feilslåtte, og differansen mellom estimerte og observerte temperaturer øker markant år for år, skriver Kjell Stordahl i Klimarealistenes Vitenskapelige Råd.

3. Var det en sølvskatt under Gamle Aker kirke?

Nederst i Maridalsveien finnes gamle gruverester. "Historia Norvegiae" beskriver en rik sølvgruve ved Oslo. Historikere avfeier dette som eventyr. Hva kan geologene finne ut?

530x272 fig1Venstre: To av "Dragehullene" bak Maridalsveien 30 i Oslo. Foto: Tom V. Segalstad. Høyre: Sølvkrystaller formet som blader fra Akersberggruvenes avfallstein sett i elektronmikroskop. Foto: Tom V. Segalstad / Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo

4. Drukner Fiji-øyene?

I et geologisk perspektiv vil noen av Fiji-øyene slukes av havet. Det er imidlertid ikke relatert til menneskeskapte klimaendringer, hevder Morten Jødal og Hans Konrad Johnsen.

530x379 FijiØystaten Fijiøyene ligger i Stillehavet ca. 200 mil nord for New Zealand. Kart: TUBS / Wikimedia Commons

5. Studerer 64 timer i uken

Petroleumsstudentene på masternivå ved Universitetet i Stavanger bruker hele 64 timer i uken på studier. Snittet for masterstudenter ved geofagstudier er 43 timer.

6. Hva skjedde med isbreen?

Mistenkelige spor er observert i området foran Nordenskioldbreen på Svalbard. Kan isbredetektiven Lis Allaart løse gåten?

530x545 4Øverst: fotodokumentasjon av landskapet, de avlange stripene i landskapet ses tydelig. Nederst til venstre: tverrsnitt graves i en av landformene. Nederst til høyre: skjellfragment funnet i tverrsnittet. Foto: Nina Friis

7. Stordahls feilslåtte konklusjoner

Er Kjell Stordahls konklusjoner i et nylig innlegg på geoforskning.no basert på dårlig analytisk håndverk med mangelfulle data, eller bevisst forsøk på å villede leserne, spør Sigmund Hanslien.

8. Ung, lovende, analytisk og lærevillig

På kun fem uker lærte MalenoV å tolke seismikk. Den ferske «geofysikeren» er en algoritme, et dataprogram, utviklet under et sommerprosjekt ved ConocoPhillips.

530x331 Seismikk NordsjøenMalenoV har tolket de ulike seismiske facies etter åtte klasser. Illustrasjon: Peter Bormann (Seismikk: Netherlands Offshore F3 Block)

9. Pill råtne kirsebær i troposfæren

Fant Kjell Stordahl bevis i troposfæren som avkrefter menneskeskapt klimaendring, spør Sigmund Hanslien.

10. - Vi må ha respekt for fagkunnskap

Knut Bjørlykke mener fagfolks vurderinger sjeldent blir hørt i miljødebatten og trekker frem deponiplanene for Engebøfjellet som et eksempel.

530x404 bjørlykke1Knut Bjørlykke er professor emeritus ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo og en engasjert samfunnsdebattant. Foto: Ronny Setså

Mye lest i 2017 fra tidligere år

11. Fortsatt skeptisk til klimateorien

Med bred bakgrunn fra klimatologisk forskning stiller professor Ole Humlum seg fortsatt avvisende til at det er menneskenes utslipp av klimagasser som har gitt – og vil gi – et varmere klima.

530x357 Ole HumlumProfessor Ole Humlum har stukket begge hendene inn i et vepsebol. Å tale «klimateorien» midt imot krever sin mann. Men han står stormen av og argumenterer for at den globale oppvarmingen hovedsakelig skyldes naturlige mekanismer, og at menneskelige utslipp kun har en liten effekt. Foto: Halfdan Carstens

12. Smelter isen på Grønland og i Antarktis?

Nyere observasjoner av havnivåendringer ved polene setter spørsmålstegn ved om isen på Grønland og i Antarktis virkelig har smeltet de siste 40 år.

530x601 fig2Beregnet havnivåendring på grunn av av smelting av Grønlandsisen

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: