Søndag 31.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Forsker Tor Grenne har fått prisen Årets vitenskapelige publikasjon ved NGU. Publikasjonen omtaler funnene av det som kan være verdens eldste liv.


530x503 grenneNGU-forsker Tor Grenne ved putelavaforekomster i et tørket elveleie sør for Trondheim. Putelava er strukturer som dannes når lava avsettes i vann. Foto: Privat

Tor Grenne har blitt tildelt prisen Årets vitenskapelige publikasjon ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Prisen ble tildelt for Nature-artikkelen som omhandler funnene av spor etter det som kan være verdens eldste liv ved Hudsonbukta i Canada. Grenne var en del av det internasjonale forskningsteamet som gjorde oppdagelsene.

Saken har høstet svært mye medieoppmerksomhet verden rundt og har så langt blitt omtalt i om lag 420 fjernsynskanaler, aviser og nettsteder, inkludert geoforskning.no.

Artikkelen er årets mest leste Nature-artikkel, men kanskje enda mer imponerende er det at av 8 404 460 forskningsartikler er det kun 50 som har vakt mer oppmerksomhet (i databasen Altimetric).

Geoforskning.no intervjuet Grenne denne høsten, og under følger et utdrag:

Beskriv sporene som dere har funnet i Canada.
Strukturene har karakteristiske former og forgreninger som likner det vi finner rundt dagens metallrike, varme kilder på havbunnen. Her lever visse typer bakterier av å oksidere jern.

Avfallsproduktet etter bakterienes «matgilde» er jern-oksyhydroksider (rust) som danner tynne tråder og rørliknende strukturer.

I prøvene våre har vi funnet hematitt som har blitt omvandlet fra mikroorganismenes restprodukt. Det er fordelingen av finkornig hematitt som forteller oss at de har vært tilstede.

Hvor sikre kan vi være på at strukturene har blitt dannet av levende organismer?

Det er to store problemer med å dokumentere livsformer i så gamle bergarter.

Det ene er at vi må anta at det eldste livet var encellede organismer. Disse er vanskelige å observere og har mindre sjanse for å etterlate spor sammenliknet med mer komplekse, flercellede organismer.

Det andre er at avsetningene nesten alltid er svært omdannet gjennom ulike geologiske hendelser over lange tidshorisonter. Dette er spesielt problematisk i kalkrike bergarter fordi kalkmineralene har svært lett for å endre struktur når de utsettes for høyt trykk og temperatur dypt under jordoverflaten.

Les mer av intervjuet her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: