Mandag 16.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Overvåking av gass som migrerer og lekker ut av havbunnen kan bli mulig. Bevegelsene skaper ørsmå skjelv som måleinstrumenter kan fange opp.


530x269 kartBildene viser studieområdet i detalj. Illustrasjon: Franek et al., 2017

Gjennom et helt år har et havbunnsseismometer vært plassert ut på havbunnen vest for Svalbard og «lyttet» til ørsmå skjelv i regionen.

Seismometeret var ett av mange måleinstrumenter som inngikk i et havbunnsobservatorium som ble satt ut av UiT – Norges arktiske universitet (UiT) som en del av et tverrfaglig forskningsprosjekt (Arctic Ocean ESONET).

Området, som ligger vest for Prins Karls Forland, er kjent for utbredt lekkasje av metangass fra havbunnen, og forskere ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) har nå undersøkt en mulig sammenheng mellom lekkasjene og mikroskjelvene som ble registrert gjennom året.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Geochemistry, Geophysics and Geosystems, og viser at det er en tydelig sammenheng mellom gassens bevegelser og de registrerte skjelvene.

530x398 områdetKartet viser posisjonen til havbunnsobservatoriet som stod utplassert vest for Svalbard i ett år. Illustrasjon: Franek et al., 2017

- Vi kan ikke si om mikroskjelvene forårsaket lekkasjene eller om det er motsatt, forteller én av artikkelforfatterne og forsker ved CAGE, Peter Franek.

- En mulig forklaring er at oppbyggingen av metan under havbunnen danner bobler. De kan skape små skjelv når de migrerer, utvider seg og lekker opp til vannsøylen.

Skjelvene som forskerne har undersøkt skiller seg fra andre jordskjelv. De har svært liten styrke og er svært kortvarige, typisk mindre enn ett sekund.

I denne studien omtales skjelvene som Short Duration Events, og over en periode på 297 dager, observerte forskerne mer enn 220 000 slike hendelser, tilsvarende 32 per time.

- Denne studien er unik fordi vi bruker instrumenter og teknikker som vanligvis brukes innen forskning på jordskjelv. Vi bruker dem derimot til å identifisere små bevegelser skapt av sirkulasjon og lekkasjer av gass fra havbunnen, sier Andreia Plaza Faverola, som også er forsker ved CAGE.

Ifølge artikkelforfatterne representerer studiet en ny metode for å bedre forstå mekanismene som kontrollerer væskedynamikk under havbunnen.

Les mer på nettsidene til CAGE
Les forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: