Søndag 31.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Det kuperte og spisse fjellmassivet nord i Troms var opprinnelig en havbunn. En ny doktoravhandling gir innsikt i opphavet til Lyngenfjellene og landskapet i nord.


530x298 Støvelfjellet Store Reindalstinden over Lyngen fjord 2012 MarchLyngsalpene, her ved Støvelfjellet og Store Reindalstinden, var en gang en del av havbunnen vest for det gamle kontinentet Baltika. Foto: Ximonic (Simo Räsänen) / Wikimedia Commons

For godt og vel 400 millioner år siden kolliderte Norge og Grønland. Norge var en del av kontinentet Baltika, mens Grønland tilhørte Laurentia, som også omfattet dagens Nord-Amerika.

Senere trakk de to kontinentene seg fra hverandre i forbindelse med åpningen av Atlanterhavet, men noen bergarter fra Laurentia ble etterlatt i det som i dag er Norge. Andre bergarter i de to nordligste fylkene har sitt opphav i Baltika.

Tidligere i år disputerte stipendiat Carly Faber ved Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet med sitt arbeid om hvilke prosesser som har formet landskapet og fjellene i Nord-Troms og Finnmark.

- Noe av formålet med oppgaven var å sjekke den gamle hypotesen om at bergarter i Nord-Troms og Finnmark var en del av Baltika, sier Faber i en sak på uit.no.

Geologer tror bergarter vest for Lyngsalpene en gang tilhørte Laurentia, men nyere studier antyder at bergartene i øst kan ha tilhørt Baltika. Faber har gjennom sin doktoravhandling gjenskapt hva som skjedde under kollisjonen.

Når to kontinenter kolliderer, vil det ene kontinentet skyves under det andre og blir påvirket av høye temperaturer og trykk. Dette gir opphavet til nye bergarter og mineraler, som i noen tilfeller kan studeres når kontinentene har skilt lag og bergartene heves.

Gjennom tre til fire måneder i felt har Faber samlet mer enn 300 prøver som hun har studert i laboratorium.

530x530 FaberTidligere PhD-stipendiat Carly Faber ved Institutt for geovitenskap. Foto: Privat

- Vi vurderte i hvor stor grad de var omvandlet (smeltet), og daterte alderen basert på uranisotoper. Vi kunne helt tydelig se at de var utsatt for press og deformering, forteller hun.

Resultatene tyder på at Baltika ble utsatt for både vulkansk varme og høyt trykk da kontinentet ble presset under Laurentia.

Konklusjonen ble at Lyngenfjellene en gang har utgjort havbunnen vest for Baltika.

- Funn av bergarten peridotitt styrker denne teorien.

Peridotitt er en olivinrik bergart som opptrer i bunnen av nedslitte fjellkjeder og i øvre del av Jordens mantel.

- Tilsvarende studier er gjort i Bergensområdet og vi tror nå at både de store fjellmassivene på Vestlandet og Lyngsalpene var en del av havbunnen vest for Baltika før kollisjonen, avslutter Carly Faber.

Faber disputerte i januar med oppgaven Mountain building processes in the northern Norwegian Caledonides - Examining Caledonian continental collision using a combination of structural mapping, phase equilibrium modelling and geochronology.

Hun er i dag postdoktor ved McGill University of Montreal i Canada.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: