Onsdag 3.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Et brefremrykk for 600 år siden stengte av en fjord og skapte en 77 km2 stor innsjø på Svalbard.


530x318 OversiktBildet viser indre del av Van Mijenfjorden. Store morener vises til høyre i bildet, og til venstre ser vi dalen som ble demmet opp. Foto: Astrid Lyså / NGU

På 1400-tallet rykket Paulabreen kraftig fremover og stengte av indre deler av Van Mijenfjorden som ligger sør for Longyearbyen.

- Innsjøen som ble demmet opp var hele 77 kvadratkilometer stor og over to mil lang, forteller Astrid Lyså, forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en sak på ngu.no.

Lyså er en av forskerne i forskerteamet som nylig publiserte resultatene i tidsskriftet Boreas. Flere forskere fra blant annet NGU og UNIS er også forfattere av artikkelen.

- Sjøen var dermed større enn noen av dagens innsjøer på Svalbard, men ble tappet da isbreen trakk seg tilbake etter bare få år.

Det finnes flere spor den dag i dag etter brefremrykket og innsjøen.

Da breen rykket fremover, skjøv den med seg sedimentene på fjordbunnen og avsatte dem i store moreneavsetninger som gruvesamfunnet Svea i dag er anlagt på. Avsetningen består av blant annet marine skjell som er datert til mellom 2 000 og 8 000 år.

530x459 InnsjøIllustrasjonen viser utbredelsen til Paulabreen da den hadde størst utbredelse. Lilla farge markerer grensene for innsjøen. Illustrasjon: Lyså et al., 2018

Sporene etter innsjøen inkluderer innsjøsedimenter i Kjellströmdalen som ble oppdemmet. I tillegg har forskerne påvist en strandlinje i opptil 20 meters høyde innover dalen.

Da breen smeltet tilbake, forsvant demningen og innsjøen. Det finnes flere dreneringsspor som bekrefter dette. Hvor lang tid hendelsene tok, er derimot usikkert.

- Trolig skjedde alt i løpet av noen få år, avslutter Astrid Lyså.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: