Søndag 12.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Forskere ved NGU og CAGE har for første gang dokumentert utbredte nettverk av tunneldaler i Barentshavet. De ble formet av smeltevann under isdekket under den siste istiden.


530x478 Dal1Batymetrisk kart viser en tunneldal ved Goosebanken øst i Barentshavet. Illustrasjon: Bjarnadóttir, Winsborrow og Andreassen, 2016

Denne saken ble først publisert august 2017.

De siste 2,6 millioner år har den nordlige halvkule og Barentshavet gjennomgått flere titalls istider, avbrutt av kortere varmeperioder. For ca. 20 000 år siden var Barentshavet for siste gang dekket av is.

Forskere har lenge trodd at det foregikk smelting under isdekket under den siste istiden, men det er først nå at dette har blitt dokumentert.

Forskere fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) publiserte tidligere i år en artikkel i tidsskriftet Geology. Her presenterer de dokumentasjon på at et utbredt nettverk av landformer skapt av smeltevann under isen eksisterer i Barentshavet.  

Basert på undersøkelser av batymetriske data, har forskerne identifisert ca. 200 tunneldaler i den sentrale delen av Barentshavet. Dalene ble trolig dannet som følge av smeltevann som eroderte bunnen av isdekket og havbunnen.

Dalene har en typisk bredde på 1 til 4 kilometer, er 1 til 17 kilometer lange og en dybde på minst 20 til 40 meter. Enkelte av dalene er rette og isolerte, mens andre er kurvede og utgjør en del av et nettverk.

KartKart over Barentshavet viser posisjonen til de nylig oppdagede tunneldalene som vitner om smeltevannsstrømning under den siste istid. Illustrasjon: Bjarnadóttir, Winsborrow og Andreassen, 2016

Forskerne mener tunneldalene har blitt formet som en kombinasjon av jevn gjennomstrømning av smeltevann, hurtige smeltevannsflommer og erosjon av isen selv.

De ble trolig dannet under Bølling-Allerød-varmeperioden for knappe 15 000 år siden. Da steg temperaturen hurtig, og førte trolig til en kraftig økning av smeltevannsproduksjon.

Ifølge forskerne gir de nye dataene et godt empirisk grunnlag for bedre modellering av isdekket under den siste istid, og samt for å modellere endringer i dagens isdekker.

Les hele forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: