Tirsdag 25.2.2020 - Uke 09
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Et nytt geologisk kart med fokus på den strukturelle oppbygningen av jordskorpa kan bidra til å avgjøre hvor de nasjonale grensene skal settes i Arktis.


530x468 Kart utsnittBildet viser et utsnitt av det nye tektoniske kartet som snart blir publisert. Illustrasjon: NGU

- Gjennom et stort internasjonalt kartleggingssamarbeid i Arktis, har vi nå oppnådd en felles forståelse for geologien i området, forteller direktør Oleg Petrov ved den russiske geologiske undersøkelsen VSEGEI i en sak på ngu.no.

Det nye tektoniske kartet ble nylig presentert på et norsk-russisk arbeidsmøtet med Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim, og med godkjennelse av den internasjonale kartkommisjonen, er det kun formaliteter som gjenstår før det publiseres og tilgjengeliggjøres for allmennheten.

Det nye kartet viser den strukturelle oppbygningen av jordskorpen, og hvordan den har blitt dannet og deformert gjennom geologisk tid. Dermed blir det et viktig bidrag for å avgjøre hvor de nasjonale grensene skal trekkes i Arktis.

FNs havrettskommisjon påpeker nemlig at kyststater har rettigheter over sin kontinentalsokkel, selv om den strekker seg mer enn 200 nautiske mil fra kysten. I Arktis kan det nye kartet brukes til å avklare disse yttergrensene, skriver ngu.no.

- Vi har arbeidet mye og lenge med dette siste kartet. Det har vært et vanskelig arbeid. Vi har tatt en mengde prøver, som er undersøkt og analysert. Samtidig har vi lagt ned mye arbeid i logistikken, vi har for eksempel brukt både ubåter og isbrytere i kartleggingen, forteller Oleg Petrov videre.

530x436 Smelror og PetrovOleg Petrov (VSEGEI) og tidligere NGU-direktør Morten Smelror. Foto: NGU

Petrov roser tidligere NGU-direktør Morten Smelror som han påpeker har vært en aktiv pådriver gjennom mange år i arbeidet med å utvikle det internasjonale kartsamarbeidet.

LES OGSÅ: Alltid i steinalderen

- Det nye kartet med data og publikasjoner har kommet i stand etter en lang og krevende prosess. Resultatet av samarbeidet har stor betydning for den vitenskapelige tilnærmingen til nordområdene og for en felles geologisk forståelse av Arktis, sier Smelror og understreker hvor viktig de russiske initiativene til denne kartleggingen har vært.

Samarbeidet i Arktis skal videreføres, og arbeidsmøtet i Trondheim markerte starten på en oppfølging og oppgradering av atlaset Geological History of the Barents Sea fra 2009.

Les hele saken på ngu.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: