Onsdag 23.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Equinor støtter grunnforskning, deriblant geofaglig, på norske universiteter og høgskoler med 315 millioner kroner over fem år. NTNU får størst del av potten.


530x353 EquinoravtaleAvtalen er her ferdig signet av rektor Anne Husebekk, UiT Norges arktiske universitet og Bjørn Kåre Viken, direktør for teknologisamarbeid i Equinor (foran). Fra venstre bak ser vi Roger Sollie leder for Akademiaprogrammet i Equinor, videre prosjektlederne Robert Jenssen, Karin Andreassen, Sabina Palinkas og Alfred Hanssen. Foto: UiT

Nye avtaler sikrer 6 norske universiteter og høgskoler 63 millioner kroner per år over en periode på 5 år, totalt 315 millioner kroner. Det er energiselskapet Equinor som står for støtten som er øremerket grunnforskning.

Temaene midlene går til er:

  • Grunnforskning knyttet til petroleumsvirksomhet (<40 prosent)
  • Grunnforskning knyttet til det grønne skiftet og fornybar energi (<40 prosent)
  • Digitalisering og andre tema (>20 prosent)

– Disse avtalene gjenspeiler den reisen Equinor er på, fra et olje- og gasselskap til å bli et bredt energiselskap. Vi vil produsere olje og gass som verden trenger på en konkurransedyktig måte og med stadig lavere klimagassutslipp. I tillegg skal vi vokse betydelig innenfor fornybar energi, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor i en pressemelding.

Avtalene er en del av Equinors akademiaprogram, som har pågått i ti år og finansiert et stort antall stillinger, stipender og undervisningstiltak ved universiteter og høgskoler.

Det er Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, UiT Norges arktiske universitet og Norges Handelshøgskole som har inngått akademiaavtaler om grunnforskning med Equinor fra og med 2019.

NTNU får det største bidraget med kroner 95 millioner kroner over femårsperioden. I tillegg opplyser NTNU i en pressemelding at gaveforsterkning bidrar til at det totale belpet overstiger 100 millioner kroner.

Midlene skal dekke fire satsingsområder:

  • Forskning og utdanning innen petroleumsfagene
  • Miljølaster på marine strukturer
  • Digitalisering innen energisystemer
  • Energiomstilling

530x359 NTNUNTNU-rektor Gunnar Bovim (til høyre) og konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Anders Opedal signerer ny akademiaavtale. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen/NTNU

For UiTs vedkommende er to av tre prosjekter som mottar støtte av geofaglig art:

Numerisk modellering og validering av geologiske prosesser (Karin Andreassen og Alfred Hanssen)
I dette prosjektet skal vi utvikle en numerisk modell for istidenes utvikling de siste 3 millioner år i Barentshavet-Fennoskandia, i tillegg til numeriske modeller for fysikkbaserte rekonstruksjoner av bassengutviklingen. Målene er blant annet å forstå hvordan istidene påvirker dype hydrokarbonsystemer og fluidstrømmer opp til grunne dyp, og hvordan sedimentlaster og rom-tidsvarierende varmefluks endrer de elastiske egenskapene til litosfæren.

Hydrotermale prosesser langs midtoseaniske rygger (Palinkas)
Hydrotermale sprekkesoner langs midtoseaniske spredningsrygger er kjent for omfattende malmdannelser, og slike vulkansoner er ideelle moderne analogier til såkalte vulkanske massive sulfidforekomster (VMS) i eldre bergarter. Prosjektets hovedmål er å øke forståelsen av resente hydrotermale, malmdannende prosesser langs midtoseaniske rygger ved kombinerte studier av væskeinneslutninger i mineraler, mineralkjemi, stabil isotopgeokjemi, og termodynamisk modellering. Resultatene kan nyttiggjøres direkte i utforskningen av VMS avsetninger på land, som er en viktig kilde til mange kritiske metaller, inkludert metaller som er avgjørende for det grønne skiftet og utviklingen av nye energiteknologier.

UiT mottar 27,5 millioner kroner av Equinor de neste fem årene.

Les mer fra UiT her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: