Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

Et nytt forskningsprosjekt skal kartlegge bunnforholdene i Nordsjøen. Målet er tryggere og mer kostnadseffektiv planlegging av fundamentering for havvindmøller.


530x397 VindFoto: Norbert Petsch / Pixabay

Når store vindmøller skal fundamenteres i havet er det avgjørende å forstå de geologiske og geotekniske bunnforholdene

Christian Haug Eide og Haflidi Haflidason, henholdsvis førsteamanuensis og professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, leder det nye forskningsprosjektet Maringeologisk grunnundersøkelse for havvindinstallasjoner.

Prosjektet vil ta for seg områdene Utsira Nord og/eller Sørlige Nordsjøen I og II.

- Tanken var å velge to områder som er veldig forskjellige og kjent for krevende bunnforhold, forteller Eide i en sak på nettsidene til Bergen Offshore Wind Centre, som er én av partnerne i prosjektet.

Førsteamanuensisen legger til at metodene de bruker enkelt skal kunne overføres til andre områder som er aktuelle for havvind.

Bunnforholdene i Nordsjøen er utfordrende fordi området fler ganger har vært dekket av et tykt isdekke under de siste istidene, senest for om lag 20 000 år siden.

- Disse isdekkene har avsatt store mengder med sedimenter i Nordsjøen og formet dagens havbunn, så bunnforholdene for fundamentering kan variere veldig fra sted til sted uavhengig av hvor dyp sjøen er, forklarer Haflidason.

- Av samme grunn er det også stor forskjell på hvor dyp sjøen er på ulike steder når man krysser Nordsjøen fra Norge over til England.

530x344 eidehChristian Haug Eide og Haflidi Haflidason leder det nye forskningsprosjektet. Foto: UiB

I utgangspunktet vil en vindmøllepark til havs bestå av et rutenett av vindmøller som settes på faste punkter relativt til hverandre. Men det kan være store besparelser på å flytte enkelte av møllene noen titalls meter om bunnforholdene krever det.

Et viktig mål for prosjektet er å utarbeide en metode for sikker og kostnadseffektiv kartlegging av bunnforholdene sett i lys av eventuell fundamentering av havvindmøller.

- Vi vil lage en trinnvis «kokebok» som kan brukes i planleggingen av havvindparker. Tanken er at når man har sett seg ut et område vil denne kunne svare på hvilke data man bør samle inn og, avhengig av hva dataene viser, hvilket fundament som bør brukes, og om enkelte steder bør unngås.

- Dette vil spare mye tid i planleggingsfasen og dermed også redusere kostnader for utbygger, noe som øker sannsynligheten for at prosjektet blir en realitet, avslutter Christian Haug Eide.

Prosjektet er finansiert av Akademiaavtalen mellom Equinor og Universitetet i Bergen. Equinor er partner i prosjektet. Budsjettet er 5 millioner kroner og varer frem til 2022.

Les mer om prosjektet her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: