Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

Amerikanske forskere har funnet en stor akvifer fylt med ferskvann under havbunnen langs USAs østkyst.


530x306 VannreservoarModell av den gigantiske ferskvannsforekomsten utenfor nordøstkysten av USA. Illustrasjon: Gustafson, Key og Evans, 2019

Et enormt ferskvannsreservoar er funnet i Atlanterhavet utenfor nordøstkysten av USA. Arealet av reservoaret er 38 000 km2. Det tilsvarer omtrent 100 innsjøer på størrelse med Mjøsa.

De tre amerikanske forskerne, som nylig publiserte funnene i tidsskriftet Scientific Reports, har beregnet det totale volumet av ferskvann til 2 800 km3, noe som er sammenliknbart med mengden vann i Victoriasjøen i Afrika.

Dette er det hittil største kjente undersjøiske reservoaret av ferskvann. Det har lenge vært trodd at området holdt lommer av ferskvann under havbunnen, men det er først nå, etter detaljerte undersøkelser, at omfanget er forstått.

Akviferen strekker seg omtrent 90 kilometer ut fra kysten fra delstatene New Jersey i sør til Rhode Island i nord, og ble kartlagt ved hjelp av elektromagnetiske målemetoder. Slike metoder kan skille saltvann og ferskvann ved at førstnevnte leder strøm, mens sistnevnte gir mer resistivitet.

Mye av vannet ble trolig «avsatt» i de porøse bergartene under den siste istiden da havnivået var betydelig lavere enn i dag. Men forskerne mener at reservoaret også mates med ferskt grunnvann fra land den dag i dag.

Forskerne hevder det kan finnes flere slike akviferer langs USAs nordøstkyst. Disse kan i fremtiden bli viktige ressurser for grunnvann og drikkevann.

Men – ferskvannet forskerne har funnet er ikke drikkbart uten avsalting. Deres definisjon av ferskvann i denne studien er alt vann som har en salinitet på mindre enn 1,5 prosent. Sjøvann har et saltinnhold på 3,5 prosent.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: