Torsdag 2.4.2020 - Uke 14
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En sjelden jernisotop funnet i Antarktis gir innsikt i vårt solsystems reise gjennom rommet.


530x353 AntarktisCa. 100 tonn støvpartikler og steiner (meteoritter) faller ned over Jorda hver eneste dag. Godt beskyttet fra menneskelig påvirkning akkumulerer isen i Antarktis dette materialet. Foto: Pixabay

Tyske forskere har funnet små mengder av den sjeldne jernisotopen 60Fe. Ifølge forskerne, som nylig publiserte funnene sine i tidsskriftet Physical Review Letters, kjenner vi ikke til noen naturlige kilder til denne typen jern på Jorda. Opphavet er sannsynligvis det ytre rom.

Det er svært små mengder det er snakk om. Artikkelforfatterne, som hadde som mål å finne de eksotiske jernisotopene, samlet inn 500 kg is fra Antarktis. Isen ble smeltet og smeltevannet ble separert fra faste stoffer.

Etter flere runder med prosessering og analyser, satt forskerne igjen med kun fem atomer av 60Fe.

Isotopene dannes i supernovaer – stjerner som eksploderer – og har en halveringstid på 2,6 millioner år. De tyske forskerne utelukker derfor at isotopene som ble funnet i isen har vært lenge på Jorda.

Det foreligger en teori i astronomimiljøet at solsystemet vårt beveget seg inn i en gassky for om lag 40 000 år siden, og at vi om noen tusen år er ute av den.

Om denne teorien kan bekreftes, vil det har stor betydning for vår forståelse om vårt solsystems bevegelser i vårt nabolag i verdensrommet.

Og forskerne har oppskriften klar på hvordan teorien kan verifiseres. Om studier av is på Jorda som er eldre enn 40 000 år viser seg å ha betydelig mindre konsentrasjoner av jernisotopene, vil det være en klar indikasjon på at de har rett.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0520


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: