Torsdag 2.7.2020 - Uke 27
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Feragen-feltet på Røros holder en spesiell type bergarter som er kjent for å kunne absorbere store mengder CO2.


530x393 fig1Bergarten ble dannet som dunitt (en olivinbergart). Olivinen ble først hydrert til serpentin, og serpentinen deretter erstattet av karbonat. Tilsynelatende går denne reaksjonen også i motsatt retning: Her vises serpentin (grått) som erstatter et karbonatkorn. Den rombiske formen av karbonat-kornet og de karakteristiske kløvretningene er bevart. Bildet ble tatt under kryss-polarisert lys.

Feragen-feltet på Røros er kjent for en unik type bergarter kalt ofikarbonater. Ofikarbonater er karbonatiserte ultramafiske bergarter. Ultramafiske bergarter kjennetegnes ved høy andel av magnesium- og jernholdige mineraler.

Karbonatisering av slike bergarter er en vanlig kjemisk reaksjon i mange geologiske miljøer og kan ha stor innflytelse på det globale karbonkretsløpet.

Reaksjonen har særlig den siste tiden blitt viet mye oppmerksomhet fordi karbonatisering innebærer opptak av CO2. Ultramafiske bergarter kan altså lagre store mengder CO2.

Artikkelen i NJG gir den første detaljerte beskrivelsen av naturlig forekommende ofikarbonater i Feragen-feltet.

Bergartene har hatt en lang og kompleks historie som inkluderer ulike omvandlingsprosesser.

De har blitt hydrert og karbonatisert flere ganger, noe som blant annet illustreres ved at mineralet serpentin opptrer som en pseudomorf til karbonat (pseudomorfisme: et mineral erstattes av et annet, men krystallformen kan bevares).

Figuren over viser et eksempel på dette.

Ofikarbonatene i Feragen er spesielle ved at de er veldig varierende både i sammensetning og mikrostrukturer. De forekommer på tre ulike måter: homogent fordelt i ultramafiske bergarter der de erstatter serpentin eller olivin, i årer i serpentinittbreksjer, og som sement i konglomerater som ligger på toppen av de ultramafiske bergartene.

Karbonatfasene er kalsitt, dolomitt og magnesitt. Brucitt finnes også. Den store variasjonen over et lite område viser at det ikke bare er den tektoniske konteksten som bestemmer hvordan den hydrotermale omvandlingen foregår, men også deformasjonsprosesser som er aktive på mindre skala.


Dunkel, Jamtveit og Austrheim 2019. Ophicarbonates of the Feragen Ultramafic Body, central Norway Norwegian Journal of Geology 99 (3)

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: