Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Don Juan Pond er en liten innsjø i Antarktis. Med et saltinnhold på over 30 prosent kan den være flytende selv ved temperaturer på – 50 °C.


530x397 Don JuanDon Juan Pond øst i Antarktis. Foto: Pierre Roudier, flickr

Don Juan Pond er en liten innsjø med en utbredelse på opptil 100 x 300 meter som ligger ved foten av en steinbre øst i Antarktis.

Det som gjør den «lille pytten» verdenskjent, er dens svært høye konsentrasjon av salt. Med et saltinnhold på 200 – 474 gram per liter, er den 18 ganger saltere enn Dødehavet og den nest mest salte i verden (innsjøen med høyeste kjente saltinnhold i verden er Gaet’ale Pond i Etiopia).

Det høye saltinnholdet gjør at vannet er flytende selv ved temperaturer ned til - 50 °C. Arealet av innsjøen varierer over tid, og rundt vannet ligger tykke saltavsetninger, primært natriumklorid (vanlig bordsalt) og kalsiumklorid.

Det er funnet levende organismer i innsjøen (bakterier og gjærsopper). Flere forskere har tatt til orde for at slike innsjøer kan fungere som naturlige laboratorier for å lære mer om hvordan eventuelt liv på Mars kan ha vært. Også der finner vi saltrik, kald jord.

530x383 SatellittSatellittbilde av Don Juan Pond ved foten av en steinbre. Foto: NASA

Kilder
Nature
Wikipedia
Astrobiology Magazine

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: