Søndag 29.11.2020 - Uke 48
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En ny seismisk målestasjon på Bjørnøya sikrer bedre overvåkning av jordskorpebevegelser i nordområdene.


530x397 BjørnøyaTo ansatte ved NORSAR under installasjon av arrayen i august 2019. Foto: NORSAR

I august 2019 ble seks metallsylindre gravd ned i et sirkulært mønster i jorda nær den meteorologiske stasjonen på værbitte Bjørnøya i Barentshavet.

De seks instrumentene representerer NORSARs nyeste seismiske målestasjon som er med på å registrere rystelser i jordskorpen i Arktis.

- Vi har gjort analyser av dataene fra målestasjonens 101 første dager i drift og kan konkludere med at den gir oss forbedret seismisk overvåkning i nordområdene, sa Johannes Schweitzer, principal research geophysicist i NORSAR under et foredrag på det nordiske geologiske vintermøtet i Oslo 9. januar.

Gjennom de tre første driftsmånedene registrerte den lille målestasjonen med identifikasjonskode BEAR nærmere 300 000 seismiske hendelser, tilsvarende om lag 3 000 per dag.

De fleste hendelsene var små rystelser påført av bølger som treffer Bjørnøya, men instrumentene registrerte også jordskjelv i Barentshavet og langs den midtatlantiske ryggen i vest.

- Dataene har så langt vært tilfredsstillende med et godt signal-til-støy forhold. Analysene viser også at BEAR oppfattet seismiske hendelser som våre øvrige målestasjoner i regionen ikke hadde plukket opp. Vi får altså mer data.

Ifølge Schweitzer vil de nye dataene fra målestasjonen bidra til økt innsikt i seismisk aktivitet og tektonikk tilknyttet den midtatlantiske ryggen, Barentshavet og øygruppen Svalbard i årene som kommer.

530x376 hinlopen BEA6Signaler fra et magnitude 4 jordskjelv som rystet Hinlopenstredet 6. januar 2020 registret av målestasjonen på Bjørnøya ca. 460 kilometer unna. Små signaler viser bølger som treffer Bjørnøya fra nord. Illustrasjon: NORSAR

Bjørnøya-stasjonen representerer NORSARs viktigste bidrag til prosjektet EPOS-Norway. EPOS er et stort europeisk samarbeidsprosjekt som inkluderer 25 land, 4 internasjonale organisasjoner og mer enn 250 storskala forskningsinfrastrukturer med flere tusen målestasjoner.

Kort fortalt skal EPOS samle data om jordobservasjoner som jordskjelv, vulkanutbrudd, tsunamier og andre prosesser i jordens indre fra forskningsmiljøer og måleinstrumenter over hele Europa.

Prosjektet kan bidra til bedre forståelse for slike naturkatastrofer, og raskere respons fra myndighetene når de oppstår.

Les mer om EPOS og Norges rolle i prosjektet her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: