Mandag 21.6.2021 - Uke 25

Samarbeidspartnere

ARCEx-geolog Sten-Andreas Grundvåg blogger fra et tokt med forskingsfartøyet G.O. Sars der forskerne blant annet samler inn prøver fra havbunnen vest for Andøya.


530x397 Ægir ROV2Det fjernstyrte ubemannede fartøyet Ægir lastes ombord G.O. Sars. Foto: arcex.no

Sten-Andreas Grundvåg, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskp ved UiT Norges arktiske universitet og arbeidspakkeleder i forskningssenteret ARCEx, var tidligere i juni på tokt i Norskehavet.

I et blogginnlegg på arcex.no forklarer Grundvåg hvordan det er å være «landbasert geolog» på et forskningstokt til havs.

Som en del av toktet har forskerne på forskningsfartøyet G.O. Sars reist ut til kontinentalsokkelen vest for Andøya. Ved hjelp av et fjernstyrt, ubemannet fartøy (Ægir ROV), samler ekspedisjonsdeltakerne inn prøver fra havbunnen.

LES OGSÅ: Manganskorper i dyphavet

Prøvene skal blant annet analyseres for mikrofossiler. Dette kan gi bedre kunnskap om alderen til de sedimentære bergartene som ble hentet fra undersjøiske gjel.

530x304 Ægir iron claw2Ægir samler prøver på havets bunn. Foto: arcex.no

Grundvåg er en del av et tverrfaglig lag, og målet for toktet har vært å undersøke flere lokaliteter med hensyn på grunnfjellsgeologi, naturlige gassutslipp fra havbunnen og havbunnsfaunaen.

Deltakerne tilhører Norges geologiske undersøkelse (NGU), Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE), Oljedirektoratet og Nord universitet.

Les bloggen og se flere bilder fra toktet her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Planer for sommeren


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: