Søndag 9.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x729 acta

Norge har et svært aktivt grottemiljø. Hovedaktiviteten består selvsagt i å utforske de mange grottene landet vårt kan by på. Inne i et stummende mørke finner entusiastene stor glede i å oppdage nye veier, gjøre spennende funn av både plante-, dyr- og menneskerester, samt kartlegge de mange irrgangene.

Selv foretrekker vi sol fra klar og blå himmel, men det forhindrer ikke at det er spennende å lese om hva grotteforskerne klarer å finne frem til. Og det er mye. Og heldigvis er mange av dem positivt interessert i formidling.

Nå foreligger enda et godt stykke arbeid fra speleologene som bidrar til å spre kunnskap langt utenfor deres eget miljø. Acta Spelæologica Norvegica er ute med sitt tredje hefte. Eller kanskje vi heller skal kalle det en bok. For vi snakker om langt mer enn 200 sider og 18 artikler (inklusive 3 årsberetninger). Og fortsatt er det nok av stoff å bringe videre til mange grotteinteresserte, i hht. redaktøren.

Den faglige og geografiske spennvidden er stor. Med referanse til geografien må alle som måtte tro at norske grotter er begrenset til kalksteinsformasjoner i Nordland (for eksempel Grønligrotta) snarest revidere sin kunnskap. Karsthulene i Nordland får riktig nok bred plass. En artikkel fra 1947, forfattet av geologen Gunnar Horn (1894-1946), blir for eksempel gjengitt i sin helhet. Gunnar Horn, spesialist på karsthuler, er for øvrig grundig portrettert av redaktøren i en egen artikkel. Horn er også kjent som vår «aller første oljegeolog». Han praktiserte faget flere år i Venezuela og Trinidad rett etter utdannelsen.     

Acta Spelæologica Norvegica er en delikat, leseverdig trykksak med mange gode illustrasjoner. Målgruppen er selvsagt grotte(ut)forskerne, men for den allment interesserte geolog er det også mye interessant å hente.


Denne saken ble først publisert i GEO 05/12.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: