Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

 Ny dybdekartlegging i Norskehavet avslører store variasjoner i dybde og terreng på havets bunn.


530x307 MolloyMolloydjupet (markert i blått) er Norges dypeste område, 5 569 meter under havoverflaten. Illustrasjon: Mareano

DOF Subsea gjennomførte i perioden juni til desember 2019 en ny dybdekartlegging av Norskehavet som en del av kartleggingen i regi av Mareano-programmet.

Det skriver Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en nyhetssak.

- Vi i Mareano-programmet ser på naturtyper og miljøforhold i hele dyphavet, og det slår meg hvor utrolig variert havbunnen i Norskehavet er, både i dybde og terreng.

- På oppdrag fra Mareano, og med Kartverket som ansvarlig for gjennomføringen, ble det kartlagt alt fra et ekstremt skredterreng på sokkelen utenfor Møre, med opptil 100 meter høye skredblokker på kontinentalskråningen, til nettopp midthavsryggen, den tydelig markerte undersjøiske fjellkjeden med store, flate sletter rundt seg, sier NGU-forsker Terje Thorsnes.

Thorsnes trekker frem Lokeslottet, en varm kilde på midthavsryggen 300 kilometer vest for Bjørnøya som et eksempel. Høydeforskjellen er hele 2 700 meter over en strekning på kun 25 kilometer.

Et annet kartlagt eksempel er Molloydjupet i Framstredet mellom Svalbard og Grønland. Dette er det dypeste bassenget i norske havområder – hele 5 569 meter dypt.

Nå legges det ifølge NGU planer for en fremtidig og mer detaljert kartleggingsstrategi av dyphavet.

Lilja Rún Bjarnadóttir, NGU-forsker og prosjektleder for Mareanos geologidel, påpeker at både undervannsfarkoster, som Autonomous Underwater Vehicle (AUV) og fjernstyrte farkoster som Remotely operated vehicle (ROV), kan bli tatt i bruk i den videre kartleggingen av dyphavet.

530x318 TerrengmodellNorskehavet: På ca. 3 000 meters dyp fant forskerne et unikt og variert terreng på havets bunn. Illustrasjon: Mareano

- AUV-er kan bli sendt ned for akustisk kartlegging, før ROV-er blir sendt ned for å ta bilder og gjøre videoopptak. I tillegg tenker vi oss fysisk prøvetaking, både fra ROV-er og direkte fra overflatefartøyet. Det inkluderer blant annet prøver av selve havbunnen og av havbunnens fauna, som så analyseres for geologisk, biologisk og kjemisk sammensetning.

Akkurat nå diskuterer vi både teknologier, måleinstrumenter og hvilke plattformer vi kan bruke i et eventuelt framtidig arbeid, avslutter hun.

Forskningsprogrammet Mareano kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: