Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Samarbeidspartnere

 De hårete dyrene i elefantfamilien døde ut på Vrangeløya nord for Russland for 4 000 år siden.


530x345 VrangelÃyaDe siste mammutene døde ut på Vrangeløya nord for Russland for 4 000 år siden. Foto: Boris Solovyev / Wikimedia Commons

Under den siste istid var mammuter, et dyr i elefantfamilien, svært utbredt på den nordlige halvkule fra Spania i sør til Alaska og Sibir i nord.

Da den globale temperaturen på Jorda begynte å stige og isdekkene trakk seg tilbake for om lag 15 000 år siden, stupte også mammutbestanden. Men en mindre populasjon holdt stand i flere tusen år etter dette. 

Finske, tyske og russiske forskere har kommet frem til at de siste gjenlevende mammutene døde ut for 4 000 år siden. 

Forskningen, som er publisert i tidsskriftet Quaternary Science Reviews, viser at de siste mammutene bodde på Vrangeløya i Tsjuktsjerhavet nord for Russland og ca. 500 kilometer nordvest for Alaska. Denne bestanden ble isolert fra fastlandet da havnivået steg som følge av isavsmeltingen.

Forskerne har analysert isotoper fra beinrester som tilhørte mammutene. Resultatene viser at leveforholdene var svært gode over lang tid, til tross for at klimaet endret seg.

Hvorfor Vrangel-mammutene til sist døde ut, kan det bare spekuleres rundt. Forskerne forestiller seg at det kan ha vært kortvarige klimatiske hendelser som er den viktigste årsaken, for eksempel perioder med underkjølt regn, som kan ha dekket all vegetasjon (matkildene) i et tykt islag.

Andre årsaker kan være genetiske endringer og drikkevannsforurensning. Alt dette kan ha virket i kombinasjon for å utrydde mammutene.

Forskerne utelukker heller ikke at mennesker kan ha bidratt til utryddelsen gjennom jakt.

På Alaska døde de siste mammutene ut for ca. 5 600 år siden, og i steppelandskapene i Ukrania og Russland for om lag 15 000 år siden.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: