Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Amerikanske forskere har oppdaget tilstedeværelsen av mineralet hematitt på månens poler. Mineralet er en form for rust, og kan skyldes jordisk oksygen.


530x381 MoonBildet viser utbredelsen av hematitt (markert i rødt) på månen. Illustrasjon: Shuai Li

Amerikanske forskere har oppdaget oksiderte jernmineraler i polområdene på månen. Mer spesifikt er det snakk om hematitt.

Hematitt kan dannes om jern kommer i kontakt med oksygen og er en form for rust. Rust er et rødbrunt belegg som dannes på overflaten av jern. Belegget kan være en blanding av ulike jernoksider og jernhydroksider.

Funnet er overraskende, da oksygen knapt er eksisterende i månens overflate.

Forskernes hypotese er at oksygenet har blitt transportert fra Jordas øvre atmosfære ved hjelp av solvinder i jordas magnetfelthale. Deretter har oksygenet oksidert jernet på månens overflate og slik bidratt til dannelsen av hematitt. Denne prosessen kan ha foregått over milliarder av år.

Undersøkelsene viser videre at hematittforekomstene er mer utbredt på den siden av månen som vender på jorda. Dette styrker forskernes hypotese om at jordisk oksygen har spilt en rolle.

Artikkelforfatterne mener resultatene er med på å endre vår kunnskap om månens polområder og hvilken innvirkning jorda har på månen.

Hypotesen kan bli bekreftet av NASAs kommende ARTEMIS-oppdrag (2024). Da håper forskerne at NASA vil samle inn prøver av hematittmineralene. De kjemiske signaturene av mineralet kan bestemme opphavet til oksygenet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Science Advances.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: