Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Jan Mayen var fullstendig dekket av is under den siste istid. Frem til nå har øyas istidshistorie vært ukjent.


530x318 Jan MayenJan Mayen med vulkanen Beerenberg i bakgrunnen. Foto: NGU

Den vulkanske øya Jan Mayen ligger i grenselandet mellom Grønlandshavet og Norskehavet, og er sensitiv for endringer i havstrømmer og klima. Hvordan så øya ut under den siste istid? Var den isfri eller dekket av is?

Ingen har visst svaret. Før nå.

Forskere ved blant annet Norges geologiske undersøkelse (NGU) har tilbrakt utallige timer i felt på polarøya over flere feltsesonger for å forsøke å finne svaret i landskapet og løsmassene. De kan nå dokumentere at det lå en iskappe over hele øya under den siste istid.

- Vi finner spor etter isdekket mellom lavastrømmer dannet etter istiden, og der eldre vulkanske bergarter er blitt erodert ned og stedvis blitt dekket av morenemateriale og istransporterte blokker. Vi har i tillegg utført en mengde dateringer som gir aldre på isavsmeltingen, forklarer NGU-forsker og geolog Astrid Lyså i en sak på ngu.no.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Boreas.

- Arbeidet med å kartlegge isdekket har vært utfordrende ettersom dette er ei øy der vulkanismen har pågått både under isavsmeltingen og etterpå. Mange spor etter isdekket er forsvunnet, fortsetter Lyså.

Forskerne fant spor etter isdekket fra siste istid både i de høye områder og i lavereliggende områder ute ved kysten. De sannsynliggjør at iskappen, under dens maksimale utbredelse, var tykkest over den sørlige delen av øya.

530x355 FlyttblokkerFlyttblokker på moreneflater; en klar indikasjon på at overflaten har vært dekket av is. Foto: NGU

Jan Mayen er en, i geologisk perspektiv, ung øy. De eldste daterte bergartene er om lag 500 000 år gamle, og øya er fortsatt i utbyggingsfase med aktiv vulkanisme. Beerenberg, verdens nordligste aktive vulkan over havnivå, hadde sitt siste utbrudd i 1985.

Forskerne arbeider nå videre med å sammenstille data om forløpet av isavsmeltingen og brevariasjonene gjennom de siste 10 000 år, samt å se på om avsmeltingen av Jan Mayen etter siste istid kan ha trigget økt vulkansk aktivitet.

Hypotesen er at en reduksjon av istykkelsen reduserer trykket over grunne magmakamre, noe som i sin tur kan initiere vulkanutbrudd.

LES OGSÅ:

Samler vår kunnskap om isdekket

Oppbygningen og tilbaketrekningen av isdekket

Presis datering av istidens slutt på Østlandet

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: