Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Platetektonikken på Jorda kan ha blitt satt i gang av en periode med mange store asteroidenedslag for om lag 3,2 milliarder år siden.


530x329 VredefortBildet viser restene av det 90 kilometer brede Vredefort-krateret i Sør-Afrika (nederst til venstre) som ble dannet for ca. 2 milliarder år siden. Det finnes imidlertid spor etter eldre nedslag i sør-afrikanske bergarter, og disse nedslagene kan ha startet platetektonikken på Jorda. Foto: NASA

Platetektonikk er en av Jordas viktigste geologiske prosesser som bidrar til konstant fornyelse av jord- og havbunnsskorpene på planeten vår. Den er samtidig en pådriver for geofarer som vulkanisme, jordskjelv og tsunamier.

Det er antatt at prosessen er ca. 2,7 -3,5 milliarder år gammel. Mer usikkert er det hvordan platetektonikken først startet.

Én av hypotesene går ut på at et eller flere asteroidenedslag kan ha trigget prosessen, og denne ideen har nå fått ny støtte av en gruppe amerikanske og australske forskere.

Gjennom Jordas geologiske historie har et stort antall asteroider og meteoritter bombardert jordoverflaten. Det var spesielt mange og store nedslag i en periode for ca. 3,2 milliarder år siden.

Forskerne har modellert hvordan store nedslag i tidsperioden arkeikum (4,6 – 2,5 milliarder år siden) påvirket de termiske forholdene i mantelen.

Tidligere forskning har vist at nedslag som produserer kratre med diameter på 300 kilometer kan ha vært nødvendig for å skape en signifikant termisk anomali i mantelen.

De nye resultatene viser imidlertid at 100 kilometer-kratre kan være tilstrekkelig, gitt at mantelen i nedslagsområdet i utgangspunktet ikke var av homogen tykkelse.

Og slik kan forholdene ha vært i midtre del av arkeikum ettersom planeten på den tiden hadde begynt å kjøle seg ned slik at mantelens tykkelse var ujevn.

Om et tilstrekkelig stort nedslag skjedde i et slikt område med forskjeller i manteltykkelse, kunne det bidra til å skape en svakhet i systemet og trigge subduksjon – prosessen som driver platetektonikk.

Artikkelforfatterne ser for seg at platetektonikken ble dannet i perioden med flere og større nedslag, altså for ca. 3,2 milliarder år siden.


Referanse

The role of impacts on Archaean tectonics.

O’Neill et al., 2019

Geology

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: