Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

MAREANO har kartlagt havbunnen mellom Spitsbergen og Bjørnøya. Kombinasjonen av havstrømmer og bølger danner unike landskap.


530x331 Sand1Sanddyner på 40 meters dyp. Illustrasjon: Kartverket / MAREANO

Kartleggingsprogrammet MAREANO har i en årrekke utført tokt ved Spitsbergenbanken mellom Spitsbergen og Bjørnøya for å gjøre detaljert dybdekartlegging.

LES OGSÅ: Vakre landformer på havets bunn

I fjor sommer og høst har Fugro Germany Marine kartlagt nye områder på vegne av MAREANO. Sjømalingsområdene ble valgt for å videreføre arbeidet med å kartlegge særlig verdifulle og sårbare områder. MAREANO skal følge opp dybdekartleggingen med geologisk, biologisk og kjemisk kartlegging i de samme områdene i år.

I en nyhetssak presenterer kartleggingsprogrammet noen av resultatene fra Spitsbergenbanken. Bildet over og under viser sanddyner på 40 meters dyp som er formet av havbunnsstrømmer.

530x331 Sand 2Sanddyner på 40 meters dyp. Illustrasjon: Kartverket / MAREANO

På Spitsbergenbanken styres bunnsedimentene i stor grad av en kald, sirkulærgående havstrøm som beveger seg med klokka.

Alle innsamlede data vil bli tilgjengeliggjort på dybdedata.no etter hvert som de blir godkjent. Noen data fra fjorårets tokt er allerede publisert.

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

530x331 TerrengmodellTerrengmodell av havbunnen på Spitsbergenbanken. Illustrasjon: Kartverket / MAREANO

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: