Tirsdag 30.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Organiske molekyler som kan spille en rolle for biologisk liv har blitt funnet i 3,5 milliarder år gamle bergarter i Australia.


530x397 BarittI væskeinnslutninger i denne 3,5 milliarder år gamle bergarten fant forskerne livsviktige ingredienser. Foto: Helge Mißbach

- I felt er barytten tilknyttet fossiliserte mikrobielle algematter, og de lukter råtne egg om en skraper i dem. Vi mistenkte derfor at de inneholdt organisk material som kan ha vært næringsstoffer for tidlig mikrobielt liv, sier Helge Mißbach, geolog ved Universitetet i Køln og hovedforfatter bak den nye studien.

Mißbach og hans tyske kolleger har analysert innholdet i væskeinnslutninger i de 3,5 milliarder år gamle bergartene i Vest-Australia.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Barytt er navnet på bergarter som i hovedsak består av mineralet med samme navn. Mineralet, også kjent som tungspat, er relativt tung og svovelholdig.

En rekke organiske molekyler ble avdekket i væskeinnslutningene i bergarten, deriblant hydrogensulfid, karbondioksid, eddiksyre og metantiol. Dette er stoffer som forskerne mener kan ha vært viktige ingredienser for tidlig liv på planeten vår.

Vest-Australia er, sammen med deler av Grønland, Canada og Sør-Afrika, vertskap for de eldste bergartene vi kjenner til.  Det eldste kjente mineralet, et zirkon, har en alder på 4,4 milliarder år og ble funnet i nettopp Vest-Australia.

De eldste kjente fossilene er 3,7 milliarder år gamle og ble funnet i Canada i 2017.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: