Mandag 12.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

530x379 mjos

Mjøsområdets geologiske historie
En reise fra pol til pol gjennom millioner av år
Mammuthus, 2012

Mjøsområdet er en lite påaktet del av Oslofeltet. Indre og Ytre Oslofjord trekker det meste av oppmerksomheten. Men rundt Hamar ligger godt eksponerte sedimentære bergarter fra både kambrosilur og perm, foruten eksempler fra vulkanismen i perm.

Samtidig er Mjøsområdet mye mer enn Oslofeltet. Fra Hamar og nordover finner vi senprekambriske avsetninger (tidligere kjent som «sparagmitten») som er vel verdt en ekskursjon. Hedmarksbassenget er et riftbasseng som det blir påstått har mange likheter med riftbassengene på norsk sokkel.

For de uinnvidde definerer forfatteren (og utgiveren!) at «det geologiske Mjøsområdet» følger høydedragene og vannskillet rundt vår største innsjø. Dermed blir avgrensningen Minnesund i sør, Lillehammer i nord, Hunnselva i vest og Løten i øst

Noen få geologer har forstått at Mjøsområdet har geologiske kvaliteter som bør forvaltes. Ole Nashoug (GEO 04/2007), daglig leder for Mammuthus, og en kjent størrelse blant amatørgeologene i området, er en av disse. Med Steinar Skjeseth som forbilde har han gjennom en mannsalder ervervet kunnskap og formidlet denne til alle som har vært interessert i å lytte.

Nå har dette unike engasjementet resultert i et hefte som er en introduksjon til Mjøsområdets geologi. Det er rikt illustrert med kart, fotografier og skisser og tar for seg den geologiske utviklingen slik den kan leses i bergartene og løsavsetningene.

Nashoug nøyer seg imidlertid ikke med å fortelle om geologiske hendelser langt tilbake i tid. Han tar også for seg hvorfor vi bør være interessert i geologi, og han legger spesiell vekt på bruk av råstoffer, i både fortid og nåtid. Med Nashougs interesse for mammut (han er eier og driver av Mammuthus; GEO 04/2007; «Åpner Mammuthus på Hamar» ) har heftet naturlig nok også et par sider om dette utdødde dyret og de funnene som er gjort i Gudbrandsdalen.

Kort sagt har Ole Nashoug utgitt en enkel og lettfattelig innføring i et lite, men like fullt geologisk sett betydelig, område av Norge. Han har på eget initiativ og med egne midler forfattet og produsert et hefte som vil ha spesiell verdi for amatørgeologer, men som også fungerer som en første introduksjon for profesjonelle geologer som ønsker å sette seg inn i Mjøsområdets geologi.

Bra jobba.

Les om Mammutmannen
Denne saken ble først publisert i GEO 05/12.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: