Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Samarbeidspartnere

Havområdene rundt Island kan være en del av et stort, nedsunket kontinent - Icelandia, hevder en gruppe forskere.


530x298 IslandFoto: Pixabay

Det er de tre forskerne Gillian Foulger (Durham University), Laurent Gernigon (Norges geologiske undersøkelse, NGU) og Laurent Geoffroy (Laboratory Geosciences Ocean) som legger frem den banebrytende teorien om et nedsunket kontinent i Nord-Atlanteren.

Forskerne mener kontinentet kan strekke seg fra Grønland til Europa og dekke et område på 60 000 km2. Til sammenlikning er Norges fastland 324 000 km2.

Om tilstøtende områder vest for Storbritannia inkluderes, er arealet 1 000 000 km2.

530x559 IcelandiaLinjen i magenta farge er grensen for kontinentalskorpen. Magenta som bunnfarge markerer det potensielle kontinentet Icelandia og beige farge markerer «Stor-Icelandia». Illustrasjon: Google Earth / «Icelandia» i New Ideas in Earth Science i In the Footsteps, 2021

Teorien ble utviklet under en serie ekspertmøter i Durham for noen år siden, og presentert som et kapittel i et Special Paper utgitt av The Geolocial Society of America. Teorien er også omtalt av NGU.

- Dersom dette viser seg å være riktig, kan vi fastslå at det gigantiske superkontinentet Laurasia, som skal ha blitt brutt opp for mellom 55 millioner år siden, slett ikke er helt fragmentert, uttaler Gernigon på ngu.no.

Icelandia-teorien utfordrer vitenskapelige ideer rundt omfanget av havbunns- og kontinentalskorper i Nord-Atlanteren og hvordan vulkanske øyer som Island ble dannet.

Tykk skorpe mellom Island og Grønland

Gernigon ble invitert til ekspertgruppen i Durham etter å ha arbeide med Jan Mayen mikrokontinent som også utgjør et fragment av en kontinentalskorpe.

- Fram til nå har Island forvirret oss geologer. Teorier om at landet er bygget opp og omgitt av havbunnsskorpe er vanskelig å forstå geologisk. For eksempel er jordskorpen mellom Grønland og Færøyene via Island over 30 km tykk, det er mye tykkere enn en vanlig havbunnsskorpe, forklarer Gernigon.  

Gernigon sier videre at dataene ble mer fornuftige da forskerne vurderte muligheten for at området var en kontinentalskorpe/litosfære og at denne regionen var mye større enn Island.

Forskningslaget planlegger nå å teste ut teorien sammen med flere internasjonale samarbeidspartnere. Arbeidet kan blant annet inkludere å utførekonduktivitetstester, samle inn zirkonkrystaller fra Island og omegn, innsamling av seismiske data og boringer.

Les mer på ngu.no

530x293 GlobaltKartet viser mikrokontinenter og kontinentalfragmenter (rødt) og store vulkanprovinser (blått). Kartografi: «Icelandia» i New Ideas in Earth Science i In the Footsteps, 2021

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: