Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

NASAs Curiosity har tatt prøver i Gale-krateret på Mars som viser da det som en gang var en innsjø tørket inn.


530x343 MarsSedimentære bergarter med klar lagdeling dannet i vann i Gale-krateret. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASAs kjøretøy Curiosity befinner seg i det 154 kilometer brede Gale-krateret på Mars med mål om å gjøre undersøkelser og ta prøver som kan påvise spor av vann og liv på den røde planeten.

LES OGSÅ: Unikt bilde fra Mars

Curiosity tok nylig prøver ved ulike lokaliteter i krateret, som en gang var en innsjø, og ifølge Norsk romsenter ble forskerne overrasket av resultatene.

To prøver som ble tatt noen hundre meter fra hverandre viste store variasjoner; den ene prøven inneholdt bare halvparten så mye leirmineraler som den andre.

Spor etter flytende vann på Mars finnes i dag i vannholdige mineraler som leire og i leirstein. Det er også i disse bergartene forskerne håper å kunne finne fossile tegn til mikroskopisk liv.

Begge lokalitetene skal være omtrent like gamle og en gang ha inneholdt mye leirmineraler. I den ene lokaliteten har leirmineralene blitt vasket bort.

Det skal ha skjedd som følge av vann med høyt saltinnhold. Det er innsjøer som opplever stor fordampning som oppnår høye saltkonsentrasjoner, og det svært salte vannet som har vasket vekk leirmineralene tyder på at innsjøen tørket inn.

Utvaskingen av leirmineraler kan ha bidratt til å fjerne eventuelle fossile spor etter liv. Samtidig kan prosessen diagenese ha bidratt til å danne unike miljøer for mikrober under bakken.

- Selv om diagenese kan ha visket ut sporene etter liv i den opprinnelige innsjøen i Gale-krateret, kan den også ha dannet kjemiske gradienter som er nødvendige for at liv skal trives under overflaten. Derfor er vi veldig spente over å ha oppdaget dette, uttaler John Grotzinger ved California Institute of Technology til NASA ifølge Norsk romsenter.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: