Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Norske forskere har bidratt til en studie rundt hvordan landskapet under en isbre påvirker isens bevegelser.


530x411 isEksempler på ulike landformer dannet av ulike isbevegelser og temperaturer. Illustrasjon: Greenwood et al., 2021 (hentet fra ngu.no)

- Dagens modeller for å forutsi framtidig havnivåstigning er avhengig av at det er riktig informasjon som legges til grunn. Vår nye kunnskap om isdekkenes bevegelse vil bidra til bedre framtidsmodeller. Dermed blir vi bedre rustet til å forberede samfunnet på effektene av stigende havnivå, uttaler Lilja Bjarnadóttir, forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Monica Winsborrow (Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE, UiT)) og Bjarnadóttir er blant forskerne som har bidratt til den internasjonale forskningen som nylig ble publisert i tidsskriftet Science Advances.

I studien har forskerne sett på en ny måte for å teste viktige variabler som legges til grunn for havnivåmodeller. De forteller at de har sett på formasjoner som ble dannet under de store isdekkene sa de trakk seg tilbake etter siste istid.

Store datasett fra ulike deler av verden er lagt under lupen for å undersøke hva som kjennetegner ulike bresystemer med hensyn på størrelse, landskapstype og underlag.

- Ved å kartlegge landformer, har vi fått ny innsikt i forholdene ved bresålen og hvordan dette påvirker breisens bevegelse, sier Winsborrow i saken på ngu.no.

- Det er bestemte kombinasjoner av egenskaper i terrenget som forteller oss hvordan isen forholder seg til underlaget. Resultatene forbedrer vår forståelse av framtidig isavsmelting, legger Bjarnadóttir til.

- Vi vet også at det er noen egenskaper ved det underliggende terrenget som kan stabilisere isen. Tidligere har man ikke vært klar over at disse er så viktige.

Flere datasett fra den norske kontinentalsokkelen, hentet fra Mareano-programmet, Kartverket, NGU og UiT Norges arktiske universitet, er tatt i bruk i studien med data fra blant annet multistråle-batymetri, sediment-ekkolodd og seismikk. I tillegg er en del informasjon hentet fra vitenskapelige publikasjoner.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: