Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Det anerkjente vitenskapelige boreprogrammet IODP og boreskipet JOIDES Resolution returnerer til midtnorsk sokkel etter 36 år. Formålet er i hovedsak å lære mer om vulkanismen som fant sted under åpningen av Atlanterhavet.


530x496 KartKartet viser de ni hullene som skal bores på norsk sokkel. Illustrasjon: IODP

- Avreise er planlagt 11. august, forteller Sverre Planke, grunnlegger og daglig leder i Volcanic Basin Petroleum Research AS (VBPR) og professor II ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo (UiO).

Planke har tilbrakt den siste tiden i karantene på et hotellrom i Reykjavik, før han og de øvrige toktdeltakerne søndag 8. august fikk mønstre på borefartøyet JOIDES Resolution.

Smittevern er i høysetet, for det er ikke rom for at noe går galt. To måneder er tiden forskerne har blitt tilmålt.

Toktet heter Mid-Norwegian Continental Margin Magmatism og utføres av det internasjonale boreprogrammet International Ocean Discovery Program (IODP).

Her kan du se kart og figurer av borelokalitetene

IODP har i godt og vel 50 år, under ulike faner og formål, gitt oss økt kunnskap om ressurser, klima, tektonikk og dynamikk på Jorda. Kort fortalt er det et spleiselag, der alle medlemmer (Norge inkludert) kan komme med forslag til nye boringer som skal løse vitenskapelige gåter.

Toktet til Norskehavet er ekspedisjon nummer 396.

530x349 IslandSverre Planke har tilbrakt den siste tiden på Island i karantene før ombordstigning på boreskipet JOIDES Resolution. Her er han avbildet på en vulkansk rygg under et tidligere opphold på Island Foto: Ellen Eckhoff Planke

Norsk deltakelse

 

Norske universitetsmiljøer:
Sverre Planke (VBPR/CEED)
Morgan T. Jones (CEED)
Peter Betlem (Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), UiO og Norwegian CCS Research Centre (NCCS)

 

Observatør:
Andreas Bjørnestad (Oljedirektoratet)

 

Andre:
Co-chief Scientist Christian Berndt (GEOMAR) tok sin doktorgrad ved UiO i 2000 og tilbrakte deretter to år ved UiT som Research Associate.


Ritske S. Huismans, professor ved Institutt for geovitenskap ved UiB, var med på å utarbeide søknaden for toktet (Principal Investigator).


Stefan Buenz, professor ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT, var ansvarlig for å samle inn 3D P-Cable-data i de aktuelle områdene sommeren 2020.

Det ligger stor prestisje i å delta i de internasjonale boreprogrammene, og norske forskere har i en årrekke vært involvert i slike ekspedisjoner.

Det er likevel lenge siden IODP sist var i norske farvann.

Ifølge Planke, som i forbindelse med toktet har tittelen Co-Chief Scientist, ble to ekspedisjoner gjennomført utenfor kysten av Svalbard på 1990-tallet. På midtnorsk sokkel ble det gjort en rekke boringer i henholdsvis 1974 og 1985.

530x356 BoreekspedisjonerKartet viser hvor IODP og forgjengerne tidligere har samlet inn borekjerner i og rundt norske farvann. Illustrasjon: Google Earth / IODP

- Hovedformålet med toktet er å lære mer om prosesser i jordens indre (magmatisme og geodynamikk), og hvordan disse påvirket globalt klima for 56 millioner år siden, forklarer Planke.

Forskerne vil studere samspillet mellom kontinental oppsprekking, vulkanisme og paleoklima, og særlig hvorfor massiv oppsprekkingsvulkanisme oppstod langs den midt-norske vulkanmarginen.

Men boringene vil etter planen kunne gi et vell av ny kunnskap, også innen andre områder, og listen over «sekundære formål» inkluderer ny informasjon relatert til lagring av CO2 i basalt, paleomiljøet i kenozoikum, samt kunnskap for petroleums- og dyphavsmineralindustrien.

Toktet varer frem til 6. oktober. Geoforskning.no vil rapportere jevnlig fra boreskipet i denne perioden.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: